PRESENTERAS AV

Fredrik gav dödssjuke pappan hans drömbil

Foto: Privat
Fredrik Lindholm kämpade för att färdigställa finbilen åt sin pappa.
GODA NYHETER

Fredrik Lindholm från Västerås kämpade dag och natt för att rusta upp den gamla veteranbilen till sin dödssjuke pappa.

I somras, exakt tio år efter att pappan för första gången kunde sätta sig i den renoverade bilen, vann den första pris på finbilscruisingen på Power Big Meet i Västerås.

– Att bilen vann cruisingen var otroligt vackert och känslosamt för mig. Just den dagen var det exakt tio år sedan pappa satte sig i bilen för första gången efter att den var färdigrenoverad, säger Fredrik Lindholm till P4 Västmanland.

Han berättar att när han och hans pappa, Jan Erik ”Janne” Lindholm, köpte bilen för många år sedan var den sönderbränd i lacken och såg inte mycket ut för världen. Ändå tyckte pappan redan från början väldigt mycket om den.

– Det var pappa framförallt som tyckte att just den här bilen var väldigt fin och vacker med tuffa karosslinjer. Han var väldigt stolt över den redan innan vi hade rustat upp den, säger Fredrik till Aftonbladet.

De började arbeta på bilen och fick den i körbart skick. Lacken rörde de dock inte förrän 2005, när de kände att de även ville göra något åt bilens utseende. De började ta isär bilen och fixa med de olika delarna – men så blev Jan Erik plötsligt sjuk.

Lovade att göra klart bilen

– I januari (förra året) fick han besked om att han hade obotlig cancer. Jag själv fick inte reda på det förrän i mars när jag förstod att något var fel. Då hade han redan varit på sjukhuset flera gånger. Han höll flaggan i topp och sa hela tiden att allt skulle ordna sig, säger Fredrik Lindholm.

Han berättar att han och hans pappa hade bott ihop i stort sett hela livet och delat på allting. När han fick veta sanningen om pappans sjukdom släppte Fredrik allting för att hinna göra klart drömbilen åt honom innan det var för sent.

– Jag sade åt honom att jag skulle göra en ordentlig finbil av den så att han kunde åka med den på Power Meet. Sedan jobbade jag och min kompis som idioter dygnet runt för att hinna bli klara, berättar Fredrik.

Foto: Privat
Jan Erik "Janne" Lindholm var stolt över bilen redan innan den rustades upp.

Onsdagen före den stora bilträffen var bilen slutligen färdig. Cruisingen skulle äga rum på fredagen men på torsdagen mådde Jan Erik för dåligt för att teståka.

Under sommaren hade han blivit så sjuk att han inte kunde köra själv, trots att han var envis, och var tvungen att bli skjutsad när han ville någonstans. Men när den stora dagen kom var han tillräckligt pigg för att sätta sig i passagerarsätet på sin blänkande Buick Sedanette -49 och åka till bilträffen tillsammans med sina gamla raggarkompisar.

– Han var så otroligt stolt och lycklig över att han hade fått den här bilen av mig. Efter Power Meet åkte han väldigt ofta i bilen, så ofta han kunde. Folk stod och applåderade längs vägarna när han åkte förbi, säger Fredrik.

Ett viktigt minne

Jan Erik ”Janne” Lindholm dog i oktober, bara två och en halv månad efter segerturen i sin nyrenoverade finbil.

Som Fredrik minns det hade Jan Erik alltid varit intresserad av fordon och motorer. Själv har han gått i sin pappas fotspår och driver en egen bilverkstad i Västerås. Han har fortfarande många av sina och pappans bilprojekt kvar. Men det är pappans Buick Sedanette som ligger honom varmast om hjärtat.

– Den här bilen har följt mig genom åren och det är tack vare den som jag kan minnas pappa som den han var när han levde och var frisk – och det är så jag vill minnas honom, säger Fredrik Lindholm.