Gatan där alla älskar allsång

1 av 3
På Britta Lenas gata ser grannarna till att de äldre får komma ut på allsång. "Man trillar in, och så sjunger man!", säger Kitt Tell som bor på gatan och aldrig vill flytta därifrån.
GODA NYHETER

Allsång för alla, boulekvällar och en härlig blandning av barn och pensionärer – välkommen till Britta Lenas gata i Kungsbacka, som är med i tävlingen om Sveriges bästa gata.

Foto: Foto: PRIVAT
Kitt Tell.

Kitt Tell, 75 år, bor på Britta Lenas gata som tävlar om priset som Sveriges bästa gata. Bostadsområdet ligger i Kungsbacka och här finns en blandning av höghus, småhus och villor. Grannarna ser bland annat till att de äldre i området får komma ut och ta lite luft, och anordnar sångkvällar där alla får vara med.

– Vi flyttade hit för sju år sedan, och det var nog det bästa som hänt oss. Vi fastnade direkt. Det var så trevligt, när vi kom hit och skulle gå upp till lägenheten satt en gammal farbror vid ingången och frågade om vi hade tänkt att flytta hit. Han sa att ”det finns inget bättre ställe att bo på”. Och det var ju så härligt, berättar Kitt Tell och fortsätter:

– Så fort det kommer en ny människa till oss så ser vi alltid till att hälsa dem välkomna. Jag tror att man fastnar för det, att det är ett vänligt område. Och det är ett hundvänlig område också. Alla är glada och positiva när det gäller hundar.

"Ser till så att alla trivs"

Hur kommer det sig att just er gata är nominerad?

– Jag tror att det är för att det är så härlig stämning. Det är så många aktiviteter med allsång, boule, städdagar. Vi ser till att alla trivs bra. Inte bara de som är aktiva, utan även de som inte orkar längre. Vi fikar och tar en kaffe och så, och det gör att alla trivs. Vi ä väldigt mycket olika åldrar på gatan, från barn upp till över 90 år. Det är väldigt blandat, och det tror jag också är en fördel.

Vad betyder det för de äldre att de får komma ut?

– Det betyder jättemycket, speciellt på allsången. Där är vi många äldre, och många som kanske inte hade kommit ut annars. Allsången arrangeras av en man och hans fru – han spelar och hon bjuder på kaffe. Det är så härligt, man bara kommer och behöver inte säga till i förväg. Man trillar in, och så sjunger man!

Hur ska ni fira om ni vinner?

– Vi skulle vilja ha en gatufest, det vore jätteroligt.

Små saker gör skillnaden

Vem var Britta Lena?

– Britta Lena Andersson bodde här en gång, hon kallades för Kungsbackagumman och var född på 1800-talet. Hon hade grundläggande kunskaper i läkekonst och örter, och hon hjälpte väldigt många människor. Patienterna strömmade till hennes mottagning, och de satte stort hopp till Britta Lena. Ofta hade man varit hos doktorn tidigare, och Britta Lena fick ta vid när hoppet var ute. Det tycker jag är en trevlig sak att ha i bakhuvudet, att det verkligen finns en Britta Lena.

Vad är goda grannar för dig?

– Det är inga stora saker, utan att på ett vänligt och trevligt sätt visa att man är mån om varandra. Det tror jag är viktigt. Som nu ni veckan när det hände en liten sak i huset, och en ambulans kom. Att man då går ner och ringer på dörren och frågar lite vänligt hur det är med grannen. Och att man kollar upp om man inte sett någon på flera dagar.

Hur ska vi göra världen till ett bättre ställe?

– Att bara göra som vi gör, ta hand om varandra och vara vänliga mot varandra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kungsbacka

Feelgood