Nu skänker Alfred 10000 kr till sin räddare

Foto: Alfred Steinzer vann 150000 kr i tv-studion på ”Postkodmiljonären”. Här tillsammans med programledaren Rickard Sjöberg och sin fru.
GODA NYHETER

Att livet kan ta en helt ny vändning på bara några sekunder – det har Alfred Steinzer fått erfara mer än en gång. Han förlorade sin flickvän och dotter i en tragisk olycka och sökte tröst i droger. Nu när han vunnit pengar i tv vill han ge tillbaka till stiftelsen som räddade honom ur missbruket.

Alfred Steinzer hade en bra uppväxt i ett lugnt och fint hem. Familjen flyttade från Österrike till Sverige när han var två år. Men när Alfred låg i militärtjänstgöring i Strängnäs hände något som slog hans liv i spillror.

– Jag hade sällskap med en flicka, och vi hade en tre månader gammal dotter ihop. De två åkte med bilen för att hälsa på en faster på landet.

De körde över en obevakad järnvägsövergång, och såg inte tåget som kom farande i full fart.

– Det blev bara mos. Det fanns ingenting kvar, de fick leta efter spår för att ha någonting att begrava. Då kraschade mitt liv, berättar Alfred.

Vägde 47 kilo

Alfred sökte tröst – och fann det i droger.

– Jag hade en lumparkompis som rökte hasch. Så det började med hasch, och sedan gick jag rakt in på heroin.

I fem år injicerade han sedan heroin.

– Jag var så nere så jag var uteliggare och låg i kartonger och trappuppgångar.

Han var beroende av tunga droger och vägde bara 47 kilo. Överallt var han sönderstucken, han fick injicera i tungan för att få i sig nåt.

Han sökte sig till LP-stiftelsen i Jönköping som drivs av Pingstkyrkan, ett ställe dit man kunde gå för att få lugn och ro, en bit mat och en säng att sova i.

– Jag sov några nätter där, och jag blev frälst. Det var den största upplevelsen i mitt liv, att få bli fri från alla droger och allt begär, säger han.

Öppnade sitt hem

En dag mötte han en kvinna på gatan i Jönköping som kom att förändra hela hans liv.

– Jag såg så eländig ut så ingen ville prata med mig. Jag var van vid att folk gick över till andra sidan gatan när jag kom, de ville inte möta mig. Men en dag mötte jag en kvinna som gick rakt fram till mig och stoppade mig, minns Alfred.

Kvinnan frågade om han hade någonstans att bo, och han svarade nej.

”Då ska du bo hos oss”, svarade kvinnan.

Hon och hennes man hade mist sin äldsta son sex månader tidigare i en trafikolycka. Nu öppnade de sitt hem för personer som Alfred.

– De hjälpte mig att få ett jobb, en bostad och såg till att jag fick ta om mitt körkort. Jag fick jobba åt dem, mannen hade en bilverkstad och jag hjälpte till där. Och de betalade allt åt mig. De var otroliga människor.

Vann 150000 kr

I dag är Alfred 66 år och bor i Hunnebostrand tillsammans med sin fru. Tidigare i år syntes Alfred på tv då han vann 150000 kronor på ”Postkodmiljonären”.

– Det var otroligt, så mycket spänning, säger Alfred.

Nu har han betalaT tillbaka sina krediter, gett en slant till dottern med barnbarn och satt över en liten buffert på banken.

– Det kan ju behövas om man behöver köpa en rullator eller någonting.

Och häromveckan skänkte Alfred en check på 10000 kronor till LP-stiftelsen som varit ett stort stöd för honom.

– Det känns skönt att få betala tillbaka, säger han och fortsätter:

– Förut hade jag höga kronofogdeskulder. Jag var kriminell, jag var tvungen att vara det för att finansiera min droger. Men allt är betalt nu sedan många år, varenda öre. Det känns väldigt bra att vara tillbaka i samhället igen.

Genom Facebook har han fått kontakt med familjen han bodde hos i Mullsjö.

Bara en person lever

Tänker du mycket på vad som kunde ha hänt om livet inte hade vänt 1975?

– Då hade jag aldrig levt i dag. Av mina gamla vänner från förr är det bara en enda som lever av 30 personer i mitt umgänge. Jag hade garanterat varit en av dem, jag hade aldrig levt. En läkare sa till mig ”Alfred, du lever högst ett halvår”.  

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag har inte så mycket drömmar, jag har upplevt allting. Jag är glad om jag får ett långt och lyckligt liv, ett normalt liv utan krig och sjukdomar.

Hur ska vi vända allt mörker som finns i världen just nu?

– Försök var fredlig själv och gå ut varje dag med ett leende på läpparna. Om man bemöter omvärlden med ett leende får man väldigt många leenden tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Missbruk

TV4