Krögaren bjuder in ensamma till julbord

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

På julafton är det många som stänger in sig med släkt och vänner. Men det är inte alla som har det så bra. Dessa personer vill Jeanette Wrangborn bjuda på julmiddag, skriver Ystads Allehanda.

– Det är helt gratis. Det är för folk som inte har råd eller är ensamma, säger hon till Aftonbladet.

På julafton bjuds 60 personer in till Lancasterskolan i Ystad. Det är krögaren Jeanette Wrangborn som känner att hon vill göra något för de som inte har någon att fira med, rapporterar Ystads Allehanda.

– Jag gillar inte julen eftersom alla ensamma blir än mer ensamma. Det blir så tydligt med alla utsatta människor, säger hon.

Jeanette, som till vardags driver restaurang Marinan, har skänkt mat till liknande projekt tidigare. När det la ner blev det tomt. I år bestämde hon sig för att ta tag i det på nytt. Via Svenska kyrkan och Frälsningsarmén i Ystad ska hon nå personer som är i behov av mat och umgänge.

– Jag vill nå ut till rätt människor. Det handlar inte bara om maten, det är hela den sociala grejen. Att de får vara tillsammans med andra, säger hon.

Gästerna får äta helt gratis.
Foto: PRIVAT/TT
Gästerna får äta helt gratis.

Flera vill hjälpa till

Det blir två separata sittningar. Den första börjar vid 11 och slutar 13, den andra är mellan 13.30 och 15.30. 30 personer får plats åt gången.

– Det är helt gratis. Det är för folk som inte har råd eller är ensamma. Jag hoppas att alla platser går åt men det ska nog inte vara några problem.

Efter att julgesten fått uppmärksamhet har Jeanette fått erbjudanden från olika håll. Folk skänker julklappar, ett taxibolag vill köra gästerna och de har fått tag i musikunderhållning för båda sittningarna.

– Jag blir helt rörd av alla människor som hör av sig.

Maten som blir över ska gästerna få ta med sig hem. Inget ska bli över – julbordet ska tömmas, enligt Jeanette.

Publicerad:

LÄS VIDARE