Riksdagsledamoten hoppar in som läkare

avMatilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Centertoppen Anders W Jonsson har tagit på sig läkarrocken igen och hjälper sjuka på Gävle sjukhus.

Nu uppmanar han andra som har vårdutbildning i grunden att hjälpa så mycket de kan.

– Alla kan göra något – litet som stort, säger han.

Riksdagsledamoten Anders W Jonsson vikarierar just nu som partiledare för Centerpartiet, under tiden Annie Lööf är föräldraledig.

Jonsson är också barnläkare.

Under den rådande coronakrisen har han bestämt sig för att hjälpa vården så gott han kan och ”dra sitt strå till stacken”, som han själv beskriver det.

– Vi står inför en oerhört bekymmersam situation. Därför bestämde jag mig för att i onsdags gå en utbildning där man lär sig att hantera skyddsutrustning på korrekt sätt.

Trots att Anders W Jonsson arbetar heltid inom politiken har han en gång i månaden arbetat som jourläkare på barnakuten för att ständigt hålla sig uppdaterad. Med hans nya utbildning kan Gävles sjukhus ringa in honom när helst de behöver honom.

– En av sjukvårdens största utmaningar är att många av personalen kommer få någon typ av förkylningssymtom och därför inte kunna arbeta. Då behövs det folk som kan hoppa in.

Foto: PRIVAT
Anders W Jonsson har nu gått en utbildning för att lära sig att hantera skyddsutrustning på korrekt sätt.

”Alla kan göra något”

Anders W Jonsson uppmanar nu alla politiker att göra vad de kan.

– Det sitter inte så många läkare i riksdagen men man kan hjälpa till på något plan. Fixa mat till äldre som inte kan handla själv eller handla take away och stöd din lokala restaurang. Alla kan göra något. Många bäckar små blir till stor å.

Han råder folk runt om i landet som vill hjälpa till inom vården att ta kontakt med sin kommun eller sin arbetsgivare.

– Kanske kan man hjälpa till med hemtjänst och äldrevård på något sätt om man har den utbildningen i grunden. Tillsammans klarar vi det här.

Foto: PRIVAT
Centertoppen Anders W Jonsson har tagit på sig läkarrocken igen.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM