Startar äldreboende – för hästar

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

För att ge tävlingshästar en fristad har Annette Johansson startat upp ett ålderdomshem, skriver Hippson.

– Man vill hitta bra lösningar för dem när de tävlat färdigt. Därför behövs det alternativ för att alla ska kunna ordna det bra för sin häst, säger hon till Aftonbladet.

1 av 4 | Foto: Mayra Vidal
Annette Johansson har öppnat ålderdomshem för hästar.

Annette Johansson driver Bellinga hästcenter i Blentarp i Skåne. I söndags slog hon upp dörrarna för ett ålderdomshem för hästar, närmare bestämt tävlings- och sporthästar. Pensionatet har fått namnet Fristad för Häst.

– Jag är öppen för alla hästraser, jag gillar olika.

Enligt henne finns det ett behov efter denna typ av pensionärsverksamhet. Det är allt svårare att hitta alternativ för pensionerade tävlingshästar – de kan sluta som sällskaps- eller ridhästar, men det händer också att de avlivas.

– Alla som jag känner som är aktiva inom hästsporten vill få så bra lösningar som möjligt för dessa hästar. Men man har inte kapacitet att själv fortsätta ta hand om alla hästar som varit tävlingshästar, då skulle man svämma över av dem efter ett antal år, säger hon och fortsätter:

– Man vill hitta bra lösningar för dem när de tävlat färdigt. Därför behövs det alternativ för att alla ska kunna ordna det bra för sin häst.

”Märker inte att de är gamlingar”

Annette har både bra marker och tillräckligt med arbetskraft. De pensionerade hästarna lever sida vid sida med hennes andra hästar.

– Socialt är de med de andra verksamma hästarna hela tiden och märker inte att de är gamlingar.

Den som lämnar sin häst där betalar för foder, strö, hovvård, försäkring och veterinärbesök – och man är välkommen att hälsa på. Annette hoppas att hon på sikt kommer att kunna ta emot hästar utan kostnad. Men då krävs det donationer.

För tillfället är ålderdomshemmet fullt.

– Jag hade så många förhandsbokningar, det finns ett jättestort behov och jag hoppas att det dyker upp liknande alternativ.

Hon hoppas främst att sportorganisationer får upp ögonen.

– Jag tycker de borde gjort detta själva för länge sen.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar