PRESENTERAS AV

Håkan grep in direkt –släckte brand på E4

Foto: Privat
Håkan tvekade inte när han såg branden.
GODA NYHETER

När en lastbil fattade eld på E4:an tvekade Håkan Söderström inte en sekund. Han grep in och hjälpte sin medtrafikant, skriver Länstidningen.

– Människor som har körkort borde använda hjärnan lite mer, jag fattar inte hur man kan blåsa förbi i 120 på en 70-väg där det skett en olycka, säger Håkan till Aftonbladet.

Det var på fredagskvällen vid 19:30-tiden som en lastbil började brinna på E4:an, i höjd med Södertälje Syd i norrgående riktning. Håkan Söderström körde längs vägen när han fick syn på en rökpelare.

Han beskriver det som ett stort moln av svart rök.

– Jag fick en känsla av att det här var farligt, så jag bestämde mig för att stanna, säger Håkan.

Fick hjälp av andra

Han parkerade sin bil, men fick först inte syn på föraren. Men efter ett tag stod det klart att mannen inte var kvar inne i hytten utan stod utanför, och kämpade med en brandsläckare.

Håkan arbetar till vardags som väktare, och har gått Securitas brandutbildning. Den kompetensen kom väl till pass. Efter tre försök lyckades männen tillsammans släcka branden. Förbipasserande fordon kastade extra brandsläckare till duon.

– Bland annat var det en busschaufför som gav oss en brandsläckare. Hade inte alla dragit sitt strå till stacken hade det inte gått, säger han.

Håkan ringde även räddningstjänsten, men när de var på plats hade han och lastbilschauffören redan lyckats släcka elden. Han fick beröm för sitt agerande.

– De sa att de nog hade behövt stänga E4:an hela natten om vi inte hade lyckats släcka.

”Använd hjärnan mer!”

För LT berömmer styrkeledare Kim Ekman vid Södertörns brandförsvar Håkans insats.

– Det hade absolut kunnat bli en större brand, det var bra, snabbt och korrekt agerat av honom.

Efter att hans insats uppmärksammats har Håkan fått många glada tillrop. Och han har ett budskap som han vill skicka med till människor i trafiken.

– Människor som har körkort borde använda hjärnan mer. Jag fattar inte hur folk kan köra i 100–120 på en 70-väg och blåsa förbi ett fordon som praktiskt taget brinner, säger han.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Stockholm