Meiju, 24, cyklar Sverige runt – samlar in pengar till Barncancerfonden

1 av 5 | Foto: Meiju är ingen van cyklist och resan har tärt på henne: ”Det går inte att beskriva hur ont jag har i rumpan”.
GODA NYHETER

Meiju Vartiainen, 24, ska som första kvinna någonsin cykla ensam runt Sverige. Detta trots att hon inte har cyklat mer än två kilometer de senaste tre åren. Allt för att samla in pengar till Barncancerfonden.

– Cancer drabbar inte bara en person utan en hel familj, säger hon.

Meiju Vartiainens resa började, som så många andras, med en dröm om att en gång cykla runt Sverige. Så när hennes vän för ett år sedan föreslog att de skulle göra slag i saken tackade hon ja – trots att hon inte cyklat mer än två kilometer de senaste tre åren. De tänkte hårdträna men så blev hennes vän påkörd av en bil och fick ställa in. Då beslöt sig Meiju för att göra resan själv – utan att ha hunnit träna alls.

– Jag hann inte. Jag pluggade heltid och hade åtta olika jobb för att kunna få mitt företag att gå runt. Så varje helg pendlade jag mellan Haparanda och Umeå – åtta timmar enkel väg. Det var min enda egentid. Det var tufft men cyklingen blev min drivkraft, jag tänkte att klarar jag bara den här terminen ska jag bara cykla sedan, säger Meiju.

Cyklat 200 mil hittills

Den 20 juni satte hon sig på cykeln men resan höll på att få ett abrupt slut redan den dagen.

– Två tävlingscyklister cyklade med mig första sträckan och de höll ett sådant tempo att jag höll på att stupa efter sex mil.

Sedan dess har Meiju tagit sig nästan halvvägs och har nu hunnit avverka över 200 mil. Hon cyklar mellan 8 och 18 mil om dagen och befinner sig i nuläget i Sveg.

– Det går inte att beskriva hur ont jag har i rumpan, det är skavsår som nu har blivit öppna sår. Men man får ta ett tramptag i taget. Jag är inte en cyklist och jag försöker också inspirera folk att utmana sig själva. Det är bara att våga. Jag sa från början att jag inte trodde att jag skulle klara det men nu kan jag inte ge upp.

Ska samla in tre miljoner till Barncancerfonden

Allt detta utsätter hon sig för för att kunna samla in pengar till Barncancerfonden. Hon har satt målet högt, på tre miljoner kronor, och hittills har nästan 48 000 kronor trillat in på kontot.

– Jag vet att målet är högt men om man tänker att 100 000 människor skänker 30 kronor är det ingenting. Men det går trögt. I förrgår höll jag på att bryta ihop och spelade in en video då det plötsligt brast för mig. Jag tänkte på min morfar som gått bort i cancer och folk verkade plötsligt förstå att det här är svårt för mig. Då kom över 20 000 kronor in på mindre än två dagar.

”Cancer drabbar en hel familj”

Att det blev just Barncancerfonden beror på att många i Meijus närhet drabbats av cancer. För två år sedan fick även hennes väns lillebror cancer, två tumörer i hjärtat, och det var första gången hon kom i kontakt med just barncancer.

– Det var verkligen en chock att se små treåringar med dropp som leker med nallar på sjukhuset. Många jag mött på vägen har haft liknande upplevelser och jag har alltid frågat dem hur man orkar. Svaret är då alltid att man inte har något val. Därför gör Barncancerfonden ett så bra jobb. De bidrar inte bara med forskning utan gör även sjukdomstiden lite mer normal för de drabbade familjerna. Det betyder så mycket. För när min morfar blev sjuk och gick bort såg jag verkligen att cancer inte bara drabbar en person utan en hel familj.

”Mötte en väldigt arg ren”

I början av augusti ska Meiju ha cyklat hela varvet runt och än så länge går det enligt planerna. Hon säger att hon hela tiden tänkt att klarar hon norra Sverige så klarar hon resten.

– Det var så lite folk, mycket backar och jag är livrädd för djur. Vid ett ställe mötte jag en väldigt arg ren men i övrigt har det gått bra. Och jag måste slå ett slag för alla människor jag mött längs vägen som gett mig tak över huvudet. Det är sådana eldsjälar och det är fint att se att det finns folk där ute i landet som verkligen bryr sig.

ARTIKELN HANDLAR OM