PRESENTERAS AV

Mamman efterlyste pennor till Adam, 10 – fick tusentals

Foto: Privat
Adam får in tusentals pennor.
GODA NYHETER

När Adam, 10, förlorade sin mormor och familjen samtidigt var tvungen att flytta ville mamma Katja glädja honom lite extra. Så hon startade en insamling av Adams specialintresse – företagspennor.

– Det går inte att säga hur mycket det här betyder för Adam. För mig känns det som att ha vunnit en miljon, säger plastpappa Björn.

Allting började när Adam Karlsson, 10, från Motala, var på lastbilsmässa i höstas. Dit hade han blivit inbjuden av Assistanskåren eftersom han likt många andra barn med autism har ett ganska smalt specialintresse – Adams fall är det bärgare.

På plats i mässhallarna ville mamma Katja och plastpappa Björn pusha Adam att våga gå fram till montrarna, så de föreslog att han skulle hämta en penna med tryck. Där och då började en samling ta form.

– Pennan har blivit en symbol för att våga och att ha självförtroende. Alla var glada och positiva när Adam vågade gå fram, säger Björn Sundberg.

Fick enorm spridning

Sedan dess har Adam samlat på pennor. Men tioåringen har också varit med om två saker som tagit hårt. Dels flyttade familjen, vilket ruckade hans vardag. I samma veva dog även hans mormor.

– Det här tog han ganska hårt. Så vi började grubbla på vad vi kunde göra för att på ett positivt sätt avleda det jobbiga, säger Björn.

Då kom Katja på en idé – att efterlysa fler pennor till Adam med en annons på Blocket. De första veckorna kom det in några enstaka svar. Men på tisdagskvällen fick annonsen plötsligt enorm spridning.

Snart hade den delats i mängder av stora Facebookgrupper. Och på onsdagseftermiddagen hade Katja över 13 000 olästa mail från Blocket.

– Det kommer bli en sjuhelvetes massa pennor. Det här är helt otroligt, Adam har inte riktigt förstått det än.

”Som att vinna en miljon”

Björn, Katja och Adam är alla rätt tagna av engagemanget kring Adams pennsamling.

På onsdagsmorgonen hittade Björn en påse med över 100 pennor utanför familjens ytterdörr. Sedan ringde en äldre dam och en liten flicka på och lämnade över ett inslaget paket med ytterligare pennor. Björn berättar att han och Katja inte ens hade kunnat drömma om en sådan respons.

– Det är så mycket glädje, det går inte att säga hur mycket det här betyder för Adam. För mig känns det som att ha vunnit en miljon.

Adam ser framemot att få sina pennor. Björn tror att det första han kommer göra när han får sina leveranser är att börja sortera dem.

– Han har otroligt bra koll på vilka pennor han har just nu, han har fotografiskt minne. Så han kommer nog att sortera tills han drömmer om pennor, säger Björn.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Motala

Familj

Autism