Grundskolelever i Storbritannien ska få gratis mensskydd

Publicerad:
Uppdaterad:

GODA NYHETER

Efter varningar om att flickor missat lektioner på grund av att de inte haft råd att köpa mensskydd inför Storbritanniens regering gratis mensskydd för grundskoleelever.

Beslutet togs under tisdagen och börjar gälla från och med nästa år.

– Mensfattigdom borde aldrig vara ett hinder för utbildning, säger Amika George, grundare av organisationen Free Periods till nyhetsbyrån Reuters.

Från och med 2020 får alla grundskolelever gratis mensskydd, rapporterar Reuters.

Brittiska elever från mellanstadiet och uppåt har erbjudits gratis mensskydd sedan mars i år – nu beslutar den brittiska regeringen att samtliga grundskoleelever ska ges samma möjlighet.

– Efter att ha talat med föräldrar, lärare och elever utökar vi nu till fler än 20.000 lågstadieskolor, så att alla unga personer i alla våra skolor får det stöd de behöver, säger Storbritanniens barnminister Nadhim Zahawi, enligt Reuters.

”En av tio flickor har inte råd”

Frågan fick stor uppmärksamhet i Storbritannien efter en undersökning gjord av Plan International UK. Enligt den hade en av tio flickor mellan 14 och 21 år inte haft råd med mensskydd och någon gång missat en skoldag på grund av sin mens.

Den visade dessutom att drygt 40 procent någon gång tvingats använda sig av hemmagjorda mensskydd, som exempelvis toalettpapper.

I mars beslutades det dessutom att erbjuda grbjuda gratis tamponger och andra sanitetsprodukter vid alla statliga sjukhus i Storbritannien, bland annat efter kritik om att män erbjudits gratis rakhyvlar.

– Det här är fantastiska nyheter. Mensfattigdom borde aldrig vara ett hinder för utbildning, säger Amika George, grundare av organisationen Free Periods till Reuters.

Publicerad:

LÄS VIDARE