Forskning visar: Hundägare lever längre

Hundägare löper mindre risk att dö i en hjärtkärlsjukdom och lever längre än de som inte har hund. Det visar en ny studie, som Upsala Nya Tidning bland annat har uppmärksammat.

– Många djurägare tycker att deras djur påverkar deras liv jättemycket, säger Tove Fall, en av forskarna bakom studien, till Aftonbladet.

Ett längre liv och mindre risk för hjärtkärlsjukdomar – det kan du som är hundägare förvänta dig. Det framkommer i en ny studie, som forskare från Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska institutet ligger bakom.

– Jag har varit intresserad av hur djurägare mår, för jag har upplevt att många djurägare tycker att deras djur påverkar deras liv jättemycket i positiv bemärkelse, säger Tove Fall, docent i epidemiologi vid Uppsala universitet, som är en av hjärnorna bakom studien.

Särskilt stor skillnad kan forskarna se när det gäller människor som lever i ensamhushåll. Ensamstående hundägare tycks alltså leva längre än ensamstående personer utan hund och få färre hjärtkärlsjukdomar.

– Personer som bor i singelhushåll har sämre hälsa och ökad risk att dö i förtid, men i de ensamhushåll där det fanns en hund registrerad jämnades den här effekten ut, säger Tove.

Stor skillnad bland ensamstående

Drygt 3,4 miljoner människor har ingått i studien, varav var sjunde levde med en hund. Samtliga deltagare har varit mellan 40 och 80 år och forskarna har följt dessa människor i upp till tolv år.

Ingen av de som deltog i studien hade någon hjärtkärlsjukdom vid studiens start, men nästan 400 000 deltagare kom att vårdas på sjukhus eller dö på grund av hjärtsvikt, akut hjärtinfarkt eller stroke när forskarna gjorde sina uppföljningar. Totalt var det drygt en halv miljon av deltagarna som dog under de år som studien fortlöpte och av dem dog 76 000 på grund av någon form av hjärtkärlsjukdom.

Det var färre som hade fått hjärtkärlsjukdomar och som hade avlidit bland de deltagare som hade hund.

Ytterligare en aspekt var att olika hundraser gav olika effekt. Framför allt stack ägare till fågelhundar ut och hade längre livslängd, berättar Tove.

– Vi tror att det kan vara för att det är aktiva hundar som kräver mycket motion. De är också bra på kontakt med sina ägare.

”Ger mycket glädje”

Tove har själv haft hund när hon varit ensamstående och har nu skaffat en hundvalp tillsammans med sin familj. Resultaten förvånar henne inte.

– Det är väldigt mysigt att ha en hund. Den är glad och pigg och ger mycket glädje även de dagar de varit motigt eller hänt dåliga saker.

Följ Goda nyheter på Facebook för fler liknande artiklar

Publisert:

LÄS VIDARE