Här springer de sex mil – för att locka fler sköterskor

avEneida Berisha

Förra fredagen var en arbetsdag utöver det vanliga för dessa två chefer från Karsuddens sjukhus. De har nämligen sprungit och cyklat hela vägen från Eskilstuna till Katrineholm station – i jakt på fler sjuksköterskor.

– Vi vill rikta blickarna mot Karsudden, säger Mikael.

Karsuddens sjukhus i Katrineholm expanderar och öppnar en ny avdelning efter årsskiftet. Det här innebär att de kommer behöva 25 nya sjuksköterskor, vilket Katrineholms-Kuriren skrivit om.

För att möta den utmaningen valde avdelningscheferna Mikael Kjellander och Andreas Dahlqvist att använda sig av en lite annorlunda rekryteringsmetod – nämligen ett maraton.

De tar sig ändå från Eskilstuna till Katrineholms station, Mikael joggandes och kollegan Andreas cyklandes. Totalt blir det sex mil männen ska färdas.

”Avdramatiserar avståndet”

Mikael berättar att mycket av den kompetensen de söker finns utanför Katrineholm, inte minst i Eskilstuna och de två cheferna vill visa att det inte är svårt att ta sig till Katrineholm från närliggande områden.

– Det vi gör här idag är att vi avdramatiserar avståndet mellan de här två städerna. Genom att springa och cykla så krymper vi avståndet, säger Mikael flåsandes.

Männen har sprungit från klockan 09 på fredagsmorgonen och när Aftonbladet pratar med dem håller de på att beta av den sista biten till stationen.

Foto: PRIVAT.
Här har Andreas och Mikael nått sin slutstation!

– Det har gått bra, vi hade lite duggregn i början men utöver det har vi haft perfekta förutsättningar, berättar Mikael.

– För mig som cyklar har jag det lite ”snällare”, säger kollegan Andreas skämtsamt.

Det finns fler färdmedel än de som Mikael och Andreas använt sig av, men kontentan är helt enkelt att de vill visa att det går – om man vill.

– Vi vill rikta blickarna mot Karsudden. De här avstånden är inte längre än att man kan cykla eller jogga. Men vi rekommenderar ju givetvis andra pendlingsalternativ, säger Mikael.

ARTIKELN HANDLAR OM