Nu kommer de blå balarna – mot cancer

1 av 4 | Foto: I sommar kommer åkrarna prydas av rosa och blåa balar. Till höger sitter lantbrukaren Per-Ola Wilhelmsson.
GODA NYHETER

De rosa balarna från i fjol får i år sällskap av färgen blå.

Syftet är att stödja prostatacancerforskningen.

– När fälten fylls av färgglada balar visar det konkret det stora engagemang som finns hos lantbrukarna, säger Torbjörn Wahlström vid Lantmännen.

Förra året kunde lantbrukare köpa rosa plast – istället för den traditionella vita – till sina hösilagebalar för att stödja bröstcancerforskningen. En idé som ursprungligen kommer från Nya Zeeland. Kampanjen gjorde succé och de svenska åkrarna fylldes av stora rosa balar.

I år får de rosa balarna sällskap av en annan färg, nämligen blå, skriver Lantmännen, initiativtagare till kampanjen, i ett pressmeddelande.

Bönderna ville utöka kampanjen

Enligt Torbjörn Wahlström, marknadschef för handelsvaror hos Lantmännen, var det många lantbrukare som hörde av sig efter förra årets satsning.

– De undrade om vi inte kunde utöka kampanjen till att inkludera stöd för prostatacancer också, då många inom lantbruket i Sverige är män och prostatacancer är den vanligaste cancerformen, säger han i pressmeddelandet.

”Viktigt att vi kämpar tillsammans”

För varje rosa eller blå sträckfilmsrulle, plasten som används för att paketera gräset, går 15 kronor till Prostatacancerförbundet eller Bröstcancerföreningarnas riksorganisation. Hittills har cirka 14 000 rosa och blå sträckfilmsrullar sålts.

–  När fälten fylls av färgglada balar visar det konkret det stora engagemang som finns hos lantbrukarna. Cancer påverkar och drabbar ju tyvärr många i vår närhet så det är viktigt att tillsammans kunna kämpa mot sjukdomen med gemensamma initiativ och insamlingar, säger Torbjörn Wahlström.

”Lite dyrare – men värt det”

En som använder blåa balar i år är bonden Magnus Mårgård som äger Hultbergs gård, skriver Nya Wermlands-Tidningen. Enligt honom är det ingen jätteskillnad i pris om man köper den färgglada plasten istället för den vita.

–  Plasten blir lite dyrare, men det är det värt. För det går till en bra sak som hjälper alla i hela landet.

Följ oss på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer