Valpen Hugo räddades – av bästisen Maddox

Foto: Privat
Här pustar hundarna ut tillsammans efter händelsen.
GODA NYHETER

Elva månader gamla valpen Hugo jagades av en räv. Då klev bästa kompisen Maddox in i handlingarna, skriver NWT.

– De är bästa vänner, det var nog självklart att han ställde upp. Helt fantastiskt, säger matte Sophia till Aftonbladet.

Foto: Privat
Sophia Stafsås, 21, är matte till Maddox och Hugo.

Utanför Sunne i Värmland bor Sophia Stafås, 21 – och till sällskap har hon två elva månader gamla valpar. En stor och en liten. Maddox, en blandning mellan golden retriever och malamute är omkring 40 kilo tung, medan lilla Hugo väger omkring fem kilo.

Hundarna är trots sina fysiska olikheter bästa vänner. På natten till tisdagen var de ute med matte Sophia för dagens sista rastning.

– När vi skulle gå in skulle Hugo gå in först. Men ett kompostgaller ramlade i golvet. Han blev livrädd och sprang ut i skogen, säger Sophia.

”Gjorde utfall”

Hugo har fått springa lös ibland och brukar alltid komma tillbaka när matte ropar. Men nu kom han inte. Sophias oro växte. Hon vet att det finns varg i trakten, och plötsligt hörde hon hundskall från ängen på andra sidan vägen.

Det rådde ingen tvekan om saken – det var Hugo. Sophia sprang i skallens riktning, och såg sin hund bli jagad av en räv på ängen.

– Hugo ville nog leka, men för räven var det verkligen jakt. Den gjorde utfall och fräste mot honom.

Ju mer hon närmade sig desto längre bort sprang djuren. Till slut kom hon på att hon kunde hämta Maddox. Och efter en stund bestämde hon sig för att chansa, och låta honom springa lös för första gången.

– Jag skrek till honom: ”spring, spring, spring till Hugo”. Vi sprang ditåt, och då fick han syn på Hugo.

Blivit bortskämd efteråt

Maddox tycktes direkt inse vad han skulle göra. Hugo var på väg att springa in i skogen, men hans väldige kompis blockerade vägen. Samtidigt som räven sprang till skogs lyckades Maddox trycka upp Hugo mot Sophias ben så hon kunde lyfta upp sin hund.

Först efteråt insåg Sophia hur illa allting kunde ha gått.

– Jag har bara sovit en timme inatt. Jag har varit jättechockad, jag googlade och såg att fler varit med om det här och blivit av med sina hundar. Tankarna kommer efteråt.

Maddox har belönats med korv, hundben och godis. Kompisen Hugo har varit väldigt trött. Sophia tror att det var självklart för Maddox vad han skulle göra.

– De är bästa vänner, så det var nog självklart att han ställde upp. Han kände liksom att det behövdes hjälp, det var fantastiskt, säger Sophia.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Sunne