"Jag ville inte vänta och göra ingenting"

Syriske Saad kom i oktober – driver redan eget företag

Foto: Foto: SUVAD MRKONJIC
Juicen kallas "polo" och är en mix av bland annat lime och mynta.
– Vi dricker den hemma i Syrien, säger Saad Salameh, som lyckats starta eget företag fast han fortfarande har flyktingstatus.
– Jag hoppas kunna anställa folk senare.
GODA NYHETER

KALMAR. Saad Salameh, 36, ville inte bara vänta.

Trots att han fortfarande bara har flyktingstatus har han efter en kamp lyckats starta eget företag.

– Jag är inte här för att få pengar och lata mig, säger han.

För några månader befann sig Saad Salameh och hans familj fortfarande i krigets Syrien. Efter en lång väg och en båtresa där hans ena dotter höll på att drunkna står han nu på Stora torget i Kalmar. Han mixar fruktdrinkar medan solen gassar.

För farligt hemma

Hemstaden och kriget känns avlägsna.

– Jag drev en restaurang i staden Hamas hjärta och familjen hade det bra – tills  det blev alldeles för farligt att vara kvar. Vi höll ut i fem år, sedan fick vi nog av striderna. Vi vågade knappt gå vägen till skolan längre. Att gå ut på kvällen var omöjligt. Det ni ser på tv är bara en liten del av verkligheten, berättar han.

Han och hustrun Dalin och deras två döttrar, två och fyra år, lämnade allt. Den 21 oktober förra året kom de till Sverige.

Saad Salameh kände snabbt att han inte klarade att bara leva som i ett väntrum. Han är van att hålla igång och jobba.

–  Vi fick ett litet bidrag förstås, men jag vill inte att mina döttrar ska ha det annorlunda än andra, utan så vanligt som möjligt. Jag vill tjäna pengar här själv – lagligt så klart. Jag är inte i Sverige för att få bidrag, utan vill betala tillbaka lite till samhället.

Många samtal

Det var en kringelikrokig väg till att vagnen med juice, kaffe, jordgubbar med mera står där den står på torget sedan början av juni.

Först gällde det att få F-skattesedel för eget företag. Därefter en legitimation. Den som inte har hunnit få ett svenskt personnummer får ett så kallat samordningsnummer från Skatteverket. Och så tillstånd från kommunen för att stå på torget och sälja.

Men Saad gav sig inte.

– Jag har ringt runt och ringt runt. Snälla människor som trott på mig har hjälpt mig. Jag har till och med fått flera företag att sponsra mig. Jag har ju fördel av att jag pratar bra engelska – språket är nyckeln.

Nu fattas bara ett personkonto på en svensk bank, något som Saad hoppas snart kan ordnas.

Vad hade du för förväntningar när du kom till Sverige?

– Att jag vill jobba på som om vi ska stanna här för alltid. Men jag hoppas förstås att kriget tar slut, då vill vi återvända hem. Jag har föräldrar och en syster kvar där, och det smärtar mig mycket.

Resan hit vill han helst inte tänka på. Först bil till Turkiet, därefter med en "dödsbåt" som han kallar dem över till Grekland. Sedan en lång väg genom Europa.

Lär sig svenska

– Båtresan var helt fruktansvärd. Det var trångt och hög sjö. Tvååringen höll på att ramla överbord när båten nästan kantrade. Min vän fångade upp henne i sina armar. Jag ryser fortfarande när jag tänker på det, säger Saad och visar gåshuden på ena armen.

Nu bor familjen i den lilla orten Kolboda utanför Kalmar och trivs bra.

– 4-åringen går på förskola och har redan börjat sjunga svenska sånger. Hon får lära mig sedan, säger Saad och ler.

Fotnot: Skattverket har ingen statistik över om det är så att fler flyktingar startat eget företag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kalmar