Maria vill hylla alla personliga assistenter

Foto: Privat.
Maria och Lova, 10, Vilma, 12 och Ludwig, 6.
GODA NYHETER

Maria Skinnargård tycker att personlig assistans får för mycket negativ publicitet.

Därför har hon startat en Facebookgrupp för att hylla dem.

– Det är så mycket snack om kostnader och fusk. Men assistensen har gjort att min dotter kan leva ett normalt liv, säger hon.

Maria Skinnargård har tre barn: Lova, 10, Vilma, 12 och Ludwig, 6. Lova är normalbegåvad, men har en omfattande motorisk funktionsnedsättning och får hjälp av en personlig assistent. Det har gjort att Maria har fått upp ögonen för hur viktiga personliga assistenter är.

– Det gör att Lova kan leva ett normalt liv. Hon kan gå på disco, leka med kompisar och hitta på saker med sin syster utan att mamma behöver följa med hela tiden. Och det gör att hon sover tryggt på nätterna.

”Så mycket negativ publicitet”

Nu har Maria startat Facebookgruppen ”Tack vare assistansen” för att hylla alla assistenter.

– Den största orsaken är att det är så mycket negativ publicitet kring assistens. Det är så mycket snack om kostnader och fusk. Det lyfts sällan fram vad det gör för skillnad i livet, säger hon.

Gruppen har funnits i ungefär en vecka. Men den har redan över 1 300 medlemmar. Just nu fylls den av inlägg från föräldrar från hela landet som skriver om sina positiva upplevelser av personliga assistenter.

– Det är jätteroligt. Det har blivit så mycket mer gensvar än jag trodde. Det verkar som att det är fler än jag som tycker att det behövs lite positiva historier om assistansen, säger hon.

”Känns väldigt häftigt”

Maria säger att gruppen fungerar både som en hyllning till assistenter och som ett ställe för föräldrar till barn med funktionshinder att inspirera varandra.

– När jag läser andras historier och förstår hur assistenter kan förändra Lovas vuxenliv känns det väldigt häftigt. Hon kommer att kunna flytta hemifrån som vilken ung vuxen som helst om hon vill det.

Vad är det bästa med gruppen?

– Att vi har blivit så många som lyfter fram det här så att historierna kan nå politiker, utredare och vanligt folk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook