Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Så vill Foppa & Ingvar Carlsson göra världen till ett bättre ställe

Svenska Hjältars jurymedlem Ingvar Carlsson, 81, brinner extra mycket för vardagshjältar.

– Det viktigt att visa vad som sker i vardagen och som inte får så stor uppmärksamhet, säger han.

I september träffades de tolv jurymedlemmarna under ledning av före detta hockeyproffset Peter Forsberg för att utse årets hjältar inför galan den 16 december.

Och han tycker det är viktigt att rikta strålkastaren på det goda i Sverige och i världen.

– Om vi följer media så blir det av naturliga skäl mycket fokus på problem i världen. Men jag tror att vi människor behöver de goda exemplen, att stimuleras av dem och beundras av dem. Det är fint att lyfta fram de som gör hjältemodiga insatser, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att utgångspunkten ska vara mindre egoism och mer solidaritet mellan människor – då får vi det alla mycket bättre, säger han.

För Ingvar Carlsson var det självklart att ställa upp i Svenska Hjältar-juryn.

– Jag tackar nej till de flesta uppdrag nu för tiden men det här ville jag verkligen vara med på, säger han.

Små saker gör stor skillnad

Peter Forsberg framhåller vikten av de mindre gesterna i vardagen.

– Just nu brinner jag för det lilla man kan tänka på. Man kan vara trevlig mot sin granne, personen bredvid på bussen. Man ska vara ödmjuk och inte tänka på sig själv hela tiden. Tänker man på de små sakerna tror jag det blir en bättre värld, säger han.

– När man läser rubriker och tittar på nyheter är det mycket negativt. Jag tycker att man behöver belysa bra saker. Man behöver inte rädda världen på en dag, men det är de små sakerna som gör att världen blir ett bättre ställe. Jag tycker att det är kanon att man kan göra det i ett sånt här program som hjältegalan, säger han. 

”Viktigt att visa vardagen”

För den förre statsministern är en hjälte någon som solidariskt ställer upp för sina medmänniskor. De som år efter år jobbar för att stötta människor.

Men han är också svag för de som under en kort stund riskerar allt och hjälper en person i nöd.

– Jag blir väldigt rörd när man gör en hjältemodig insats med risk för sig själv. Samtidigt är det viktigt att visa vad som sker i den svenska vardagen och som inte får så stor uppmärksamhet, säger han.

Ingvar Carlsson Svenska hjältar Peter Forsberg
Senaste nytt