Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Nu hedrar frisörerna sin döde kollega

Micke, 29, gick bort en vecka efter cancerbeskedet

Under semestern i Japan fick frisören Micke Lundberg, 29, veta att han hade cancer – en vecka senare var han död.

Nu vill hans gamla kollegor hedra honom, och samtidigt samla in pengar till cancerforskningen.

– Vi plockar in de duktigaste vi känner från hela stan, och alla jobbar gratis, säger frisören Bodil Boström. 

– Micke visste inte om att han hade cancer. Han var i Japan på semester med en frisör-kollega. Han hade sökt sig till sjukvården här hemma för att han hade problem med andningen, men läkaren hade bara sagt åt honom att sluta röka, vilket han också försökte, berättar Bodil Boström. 

Under resan fick Micke andningsbekymmer och sökte sig till en vårdcentral.

– Läkarna tyckte att proverna såg så konstiga ut. De upptäckte att han hade cancer. De var tvungna att påbörja behandlingen i Japan för att få ner cancern innan han skulle kunna flyga hem, för han hade ett stort tryck över bröstet.

Gick bort plötsligt

Men det var för sent. Hans lungor hade redan ifyllt med vatten, och han blev snabbt sämre.

– Hans mamma och hans bästa vän hann komma dit, sedan gick han bort, berättar Bodil Boström.

För att hedra Micke anordnar hans gamla frisörkollegor varje år ett event under Allhelgonahelgen då de skänker alla pengar de får in till Cancerfonden. Det hela går av stapeln på Hårgänget på Södermalm i Stockholm nu på lördag den 5 november, och en klippning kostar 700 kronor.

– Vi plockar in de duktigaste vi känner från olika salonger – bland annat från Björn Axén, Toni & Guy, Koivisto/Karlsson och Sure Baby Yes. Vi vill att alla ska kunna hit och få en jättefin klippning.

”Han charmade alla”

Bodil Boström.   Bodil Boström. Men det är inget ledsamt event, det kommer att vara feststämning med DJ på plats.

– Vi vill ha en dag som Micke hade velat jobba på själv. Det är jäkligt många duktiga frisörer, alla vi är kompisar. Vi jobbar gratis – alla pengar går till Cancerfonden. Vi vill också få vårdcentraler att ta ungas hälsa på allvar. Man kan få cancer fast man är barn eller ung vuxen. Men många blir inte trodda när de går till läkaren med sin oro, säger Bodil Boström.

Hur var Micke som person?

– Jag jobbade ihop med honom under ganska många år. Han var väldigt rolig och kunde charma alla. Vi satt på helgerna och kollade in gamla filmer för inspiration. Han drömde om hår, och var alltid ute och raggade hårmodeller. Han försökte alltid pusha sig själv och kunderna till en ny look, han gillade kort hår.