Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Fredrik hedrar sin döda poliskollega – med ett träningspass

För ett år sedan omkom en polis i en olycka när hon var i tjänst. Till hennes minne har Fredrik Ivehed, polis och tränare, skapat ett träningspass som representerar den dagen.

– Passet är ett sätt att hedra hon som gick bort men också den som överlevde, säger han.

För ett år sedan, den femte november 2015, voltade två poliser av vägen och ned i en sjö i Fredrika i Åsele kommun när de följde en drograttfull man –  en poliserna omkom.

För att hedra sin döda kollega har polisen Fredrik Ivehed, som vid sidan jobbar som tränare inom träningsformen crossfit, skapat ett träningspass till minne av henne.

– Det var en tragisk olycka. Passet är ett sätt att hedra hon som gick bort men också den som överlevde.

Det var i dag på årsdagen som flera crossfit-gym runt om i Sverige körde passet som har namnet ”Fredrika” – döpt efter platsen hon dog på. Det är inte bara namnet som symboliserar dagen. Hela passet är utformat efter viktiga siffror som representerar olyckan: Dödsdatumet,  anropsnumret på polisbilen som körde av vägen, samt de 17 minuter det tog för räddningspersonal att komma fram till olycksplatsen. LÄS OCKSÅ PLUS Poliserna som dog i tjänsten

”Det har helt klart berört”

Enligt Fredrik var det några som var rörda när de körde passet på träningsanläggningen Crossfit Näset.

– Någon började gråta. Men meningen med passet är inte att vi ska sjunka ned i ett svart hål, utan tanken är att det här ska vara något positivt och att hylla och hedra, säger han och fortsätter:

– Men det har helt klart berört.

En som körde passet på annat håll var Patrick Ström som jobbar som polis Göteborg. Även han vittnar om en speciell stämning.

– Det  blir ju lite seriösare. Det är inte så många poliser som omkommer varje år så det kändes väldigt speciellt.

”Första passet som hyllar en kvinnlig polis”

Fredrik hoppas på att passet, som är en så kallade hero-wod, ska bli accepterat som ett officiellt träningpass inom crossfit på internationell nivå.

– Om jag förstått det rätt skulle det bli världens första pass som hyllar en kvinnlig polis. Det är i alla fall det första i Sverige och det första som hyllar en kvinna – vilket är rasande häftigt.

För Fredrik var det ett sätt att kombinera hans extrajobb som cross-fittränare och polis.

– När kollegor far illa så vill man visa sin uppskattning för det jobb som görs, något som ofta inte kommer igenom mediebruset. Polisen går på knäna, därav ligger det rätt i tiden att uppmärksamma dem.