Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Byborna ställde upp efter butiksinbrottet

När bykiosken utsattes för ett inbrott klev grannarna in – och skrapade ihop pengar för att rädda affärens framtid.

– Vi är chockade, förvånade och tacksamma, säger Mattias Ottesson som driver butiken.

Det var för en och en halv månad sedan som Direktenkiosken i Getinge drabbades av ett inbrott. Någon hivade in ett brunnslock genom fönstret och tömde cigarettskåpen och snuskylarna.

– Man blir förbannad och skärrad. Det tar på krafterna, säger Mattias Ottesson, som driver butiken ihop med Daniel Eliasson.

Tillsammans repade de modet och drev butiken vidare. I våras flyttade de från en plats där de tidigare drabbats av flera inbrott.

– Vi flyttade hit i april, och det här var vårt första inbrott sen dess, säger Mattias. LÄS OCKSÅ Chefen ger sina anställda 63 000 för att semestra

Fick stänga av Swish

Vad de inte visste var att en bybo såg vad de utsatts för – och bestämde sig för att visa solidaritet.

– Jag tänkte att Mattias och Daniel behövde få stöd och hjälp. Så jag startade en hemlig Facebookgrupp och bjöd in 20-talet personer som jag vet är i deras kiosk dagligen, säger Micke Glans.

Mickes Facebookgrupp siktade till en början på att få ihop som allra mest 10 000 kronor, vilket hade täckt självrisken. Men det visade sig finnas en stor vilja att hjälpa bland lokalbefolkningen.

– Jag såg hur antalet medlemmar i gruppen ökade chockerande mycket på bara några minuter, och fick stänga av Swish-notiser på mobilen. LÄS OCKSÅ Hotellets fina gest – för stadens hemlösa

"Chockade och tacksamma"

På tre dagar samlade byborna ihop över 70 000 kronor. Över 400 personer har skickat pengar via Swish. Och sedan var det dags att styra upp ett möte.

Över 100 personer samlades utanför butiken när Micke Glans överräckte checken till Daniel och Mattias.

– De blev chockade, och väldigt glada.

Den beskrivningen instämmer Mattias Ottesson i:

– Ja, chockade, förvånade och tacksamma är vi. Tyvärr kan vi inte ge tillbaka med rabatter eller så av skatteskäl. Men vi får fortsätta göra det vi gör, för folk uppskattar det uppenbarligen. LÄS OCKSÅ Förskoleklass fick ta vad de ville i butiken

Senaste nytt