Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Rekordsnön gav en rekordgubbe

Det kom flera decimeter snö vilket innebar ett nytt rekord för november i Stockholmstrakten. Familjen Rydberg passade på att göra en gigantisk snögubbe som har väckt uppmärksamhet i deras område.

Ingen kan ha missat snön som drog in över Sverige förra veckan och som på sina håll skapade kaos. I Stockholm föll totalt mellan 30 till 40 centimeter snö på onsdagen, vilket innebar nytt rekord för november i Stockholm sedan mätningarna började 1905.

Några som såg till att ta till vara på den vitklädda marken var Per Rydberg, som är forskare på Karolinska institutet, och hans barn Felix, Linnea och Fredrik.

– Jag är halvgalen på ett positivt sätt och fick en idé som jag ville testa. Att man skulle bygga en stor snögubbe, vilket är en utmaning rent tekniskt.

Sagt och gjort, tillsammans lyckades de bygga en snögubbe som blev något över tre meter på tomten i Enebyberg i Stockholms län. De började bygga den på söndagen och efter sammanlagt sex timmar stod den första versionen av den klar.

– Barnen rullade bollarna som jag körde upp via stegen med hjälp av några plankor, de var ju väldigt tunga, säger han fortsätter:

– Omkretsen på snögubben blev åtta meter, den väger flera ton – jag har själv släpat på snön.

Väcker stor uppmärksam

En av anledningarna till storleken var att den ska finnas kvar när kylan väl kommer tillbaka. Nu har den dock krympt ihop lite i och med de varmare graderna.

– Men jag har mina knep om hur man ska hålla igång den, det är samma som man gör i Alperna. Man lagrar lite snö under en pressening som man tar ifrån och fyller på.

Snögubben, som numera även har ett par ben, har väckt uppmärksamhet bland förbipasserande.

– Folk stannar upp när de går förbi. I dag var det någon som sa att ”den var urgullig, vilken fantastisk snögubbe”. Föräldrar får dra sina barn därifrån när de är på väg till skolan.

Ger tips till andra

Per har tips till de som vill ge sig på samma försök i vinter.

– Snö är ett fantastiskt byggmaterial när det är så där slaskigt. Det är bra att ha kläder som klarar av att bli blöta, bygg var kreativ.

De själva gav sig på byggandet för att det var kul, inte för att imponera.

– Det är något man gör tillsammans och när man gör något som alla har roligt åt – då är det riktigt kul att leva. Dessutom var det ett väldigt bra träningspass.

Stockholm Väder
Senaste nytt