Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Frans delar ut mössor till bättre behövande

Frans skänker mössor till behövande – för varje köpt mössa på hans webshop.   Frans skänker mössor till behövande – för varje köpt mössa på hans webshop. Foto: Privat/TT

Frans Nilsson, 25, tröttnade på hur vissa behandlar de utsatta i samhället och bestämde sig för att göra något åt saken.

– Personerna som får en mössa i handen är oftast först lite förvånade och undrande men blir snabbt väldigt glada, säger han.

25-årige Frans Nilsson har alltid tyckt att människor kan vara kalla mot hemlösa och tiggare. Han, som har bott i Stockholm i två år, är rädd att han är likadan.

– Det är nästan som att dom är helt osynliga för många av oss. Vi ser i ögonvrån att dom sitter där och fryser och till och med försöker kommunicera med oss men på en sekund så har man bara gått förbi utan att ens möta deras blick, säger han.

”Tänkte på han nere på hörnet”

Han har tänkt på detta beteende under en lång tid men det var inte förrän i slutet av oktober när han var hemma sjuk som bägaren rann över. Han hade feber och slutade inte frysa trots alla täcken han drog över sig.

– Det fick mig att börja tänka på han där nere på hörnet som jag går förbi varje dag, han som bäddar ner sig i alltifrån kartonger till gamla blöta filtar. Hur skulle det vara om han åkte på lika hög feber som mig utan att ha fler varma täcken att dra över sig?

Frans bestämde sig för att börja skänka tre mössor till bättre behövande för varje såld mössa från sin egen webshop. Något som egentligen inte går ihop ekonomsikt menar han.

– Men som iallafall täcker produktionskostnaderna och nu ger en bra start på dagen för både mig och många fler där ute när jag nu alltid har en ryggsäck full med mössor vart jag än går, säger han och fortsätter:

– Även om jag inte kan göra allt så kanske jag iallafall kan göra något.

”Värmer mer än bara huvudet”

Frans skrev om sitt initiativ på sin Facebooksida och han har nu lyckats dela ut 200 mössor till utsatta på Södermalm och ska skicka ut 200 mössor ytterligare till bland annat flyktinganläggningar.

– Personerna som får en mössa i handen är oftast först lite förvånade och undrande men blir snabbt väldigt glada och jag upplever det som att det faktiskt ger lite hopp och värmer mer än bara huvudet.

Målet är att dela ut över 1000 mössor innan månadens slut, men då gäller att fler vet om detta och köper mössor. Dessutom hoppas Frans att fler kommer att vakna upp och slutar ignorera folk på gatan.

– Tänk om fler av oss åtminstone kunde skänka en värmande blick, kanske en kaffe någon gång ibland eller någonting som värmer nu när det börjat bli snorkallt och snö runt om i hela landet.

Senaste nytt