Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Hon ska ”ge bort jul” till utsatta familjer

Johanna vill hjälpa utsatta familjer i jul.   Johanna vill hjälpa utsatta familjer i jul. Foto: Privat/TT

25-åriga Johanna Lindberg har länge tänkt på de ekonomiskt utsatta människorna i samhället där julen innebär oro och stress. Nu vill hon göra sitt för att bidra.

Den 25-åriga tvåbarnsmamman Johanna Lindberg från Eskilstuna älskar julen som är hennes favorithögtid. Men på senare år har hennes glädjekänslor kring julen kantats av tankar på de som har de sämre ställt, bland annat de familjer som har svårt att få det gå runt ekonomiskt.

– Jag jobbar som lärare och jag har märkt att det är tufft i samhället. Det är inte självklart att ha råd med allt man ska ha.

Kommer dela ut fyllda kassar

Därför har hon tillsammans med sin man startat initiativet ”Ge bort jul”·

På senare år har jag insett hur många det är som upplever julen som en svår tid, en tid fylld av stress och oro (…). Det här finns runtomkring oss idag, i Sverige, även om vi inte vill tro det. Jag vill nå ut till några av dessa familjer i år och ge dom matkassar för julhelgen”, skriver hon i ett inlägg på Facebooksidan med samma namn som initiativet.

Kassarna som hon ska skänka kommer innehålla julmat som till exempel grötris, prinskorvar, julskinka och pepparkaksdeg samt någon julklapp om det finns barn i familjen. Men kassarna ska också innehålla basmat så att man har över mellandagarna och någon liten present i form av choklad eller glögg.

– Den 13 december ska vi köra ut kassarna till de som är i behov av det, säger hon.

”Vill känna att jag gör något”

För att kunna bekosta detta samlar hon just nu in pengar. Johanna räknar med att kasse till en familj ska kosta cirka 700 och om man är ensam så kommer en kasse gå på cirka 400.

– Insamlingen har gått ganska bra, det är första året vi arrangerar det, så jag har lagt en ganska låg ribba. Jag är glad om jag får ihop några matkassar.

Den som har velat söka om en kasse har kunnat göra det via enkäter som hon delat ut på stan. Och för den som fortfarande önskar en kasse är det fortfarande fritt fram att anmäla sig.

– Bara man anmäler sig innan den 13 december sen är det stopp.

För Johanna är julen en tid för glädje, kärlek och att ge hopp till varandra.

– Jag vill känna att jag gör något för andra. Jag har så mycket själv, jag vill göra något för någon som inte har det lika bra.

Senaste nytt