Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Eline, 4, föddes utan högerarm – nu hyllas mammans protes

Eline, fyra och ett halvt år, saknar en arm.

Nu älskas mamma Jenny Moens knep för att utsmycka dotterns protes.

– Hon är jättestolt över den, säger Jenny.

Mamma Jenny Moen.   Mamma Jenny Moen. Foto: Privat.

När Eline var bara fem månader gammal fick hon sin första protes. Hon har dysmeli och föddes utan underarm på höger sida. Nu är hon inne på sin femte protes totalt, och sin andra elektriska.

Det är dock något mycket speciellt med den senaste protesen. Mamma Jenny Moen ordnade nämligen så att den är utsmyckad med Disney-fisken Nemo, Elines favorit.

– Det är ju lite för att Nemo har också dysmeli, han har sin högra mikrofena som är mindre än den vänstra, säger hon och fortsätter:

– Nästa gång ska det bli prinsessor, hon älskar prinsessklänningar och klackskor.

Grät nästan av kommentarerna

Efter att Jenny lade upp bilder på den nya protesen i Facebookgruppen ”Återbruka mera” har tusentals svenskar fått upp ögonen för Eline.

– Innan hon somnade grät hon nästan av kommentarerna, hon var så glad. ”Åh de tycker jag är söt”, sa hon. Hon var jätteglad.

Ända sedan hon var mycket liten har Eline märkt av att det funnits en skillnad mellan henne och de flesta andra barn, menar mamman.

– Det har varit lite jobbigt på förskolan och så, barn som ska klämma och fråga. Men hon har så skön inställning till livet och säger bara ”jag är född så”.

Vill slå hål på myt

Den nya, fina protesen och uppmärksamheten gör dock skillnad, tror mamma Jenny. Eline har visat upp den för alla hon träffar och är jättestolt.

– Det är jätteviktigt att upplysa om dysmeli, det är ju några som inte har hört det ordet. Många tror att man orsakat skadan som mamma under graviditeten, men det är inget man stoppar i sig som gör det här. Vi vill slå hål på den myten.