Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Albin, 10, vill hjälpa flyktingar med väska

Albin, 10, läste en bok i skolan om flyktingar – då högg det till i hjärtat. Nu vill han hjälpa till, och har kommit med ett kreativt förslag till Rädda barnen.

– Jag vill hjälpa de här personerna, så då kom jag på den här ryggsäcken, säger Albin.

Pappa Per är lite tagen av Albins engagemang:   Pappa Per är lite tagen av Albins engagemang: "Han har funderat mycket". Foto: Per Berg / Privat

Albin Berg, 10, från Visby har tänkt mycket på flykt och krig den senaste tiden. Och nu har han själv bestämt sig för att han vill göra något som hjälper till.

Han föreslår att ensamkommande barn ska få en enklare start i Sverige – med hjälp av en smart ryggsäck.

– Jag läste en bok i skolan, som hette "Jag drömmer om fred". Jag tyckte det var så himla fint och ville hjälpa de här personerna, så då kom jag på väskan, säger Albin.

I ryggsäcken ska det bland annat finnas anteckningsblock, underkläder, kex och en vattenflaska. Och på framsidan – en lättare svensk parlör.

– Den ska vara ganska simpel. Inte någon kamouflagefärg utan kanske grått kan vara ett förslag. LÄS OCKSÅ Flykting vann miljoner på jullotteri: ”Kan knappt tro det”

Väldigt engagerad

Albin har delat med sig av sitt förslag på Rädda Barnens Facebooksida. Men än har det inte kommit något svar.

– Pappa säger att det kanske kommer efter helgen, att vi får vänta tills dess, säger Albin.

Han är inte riktigt säker på hur det kommer sig att han börjat engagera sig i flyktingfrågan. Men att han tycker att den är väldigt viktig, det är ett som är säkert.

– Och det här är inte så mycket pengar det handlar om, utan bara att hjälpa till med praktiska enkla saker. LÄS OCKSÅ Skänker pengar till ensamkommande – för varje meter nazisterna går

"Tungt för barn"

Pappa Per Berg, 40, är lite tagen av sin sons engagemang.

– Han har funderat mycket på det här. Det är jättespännande att se, men också tungt för barn att behöva fundera på sådana här saker.

Per hoppas att Rädda Barnen tar Albins förslag på allvar och tittar närmare på möjligheten att ta fram en ryggsäck av den här typen.

– Även vi vuxna har problem att hantera det här. Men såhär ser verkligheten ut idag, och jag tycker det är bra att man belyser det. LÄS OCKSÅ Stjärnskådisen räddar flyktingar