Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Så återförenades familjen mirakulöst

Familjen Rajabi splittrades på Medelhavet en ödesdiger dag förra sommaren.

Två av sönerna försvann – tills en artikel i en lokaltidning förändrade allt, skriver Hela Gotland.

– Jag kommer aldrig glömma det ögonblicket, säger Lasse som var med och ordnade återföreningen.

Verksamhetschefen Lasse var med och ordnade återföreningen.   Verksamhetschefen Lasse var med och ordnade återföreningen. Foto: Privat / Lasse Orava

Det är nästan ett och ett halvt år sedan familjen Rajabi splittrades. Pappa Abdulhadi, mamma Samia, dottern Neda och sonen Yussuf kom ombord på en båt mellan Grekland och Turkiet – de äldre sönerna Amin och Mehdi hamnade på en annan.

Sedan dess har de inte setts. De fyra som lyckades hålla ihop tog sig till Sverige och hamnade på asylboendet i Klintehamn på Gotland. Och fram tills för bara några månader sedan var verksamhetschefen Lasse Orava, 54, inte medveten om tragedin på Medelhavet.

– Så kommer pappan en dag och berättar att de har "ett litet problem". Det är då att hans två söner är försvunna. Då blir man ganska ödmjuk, när man får veta att de varit borta i över ett år, säger Lasse. LÄS OCKSÅ Goda nyheter: Så vill Albin, 10, hjälpa flyktingar

Efterlyste internationellt

Lasse blev tagen av Abdulhadis berättelse. Han bestämde sig för att göra allt vad han kunde för att hjälpa till. Via Röda korset fick han ut en internationell efterlysning.

Då och då frågade familjemedlemmarna om han hört något. Men det blev inga återkopplingar. Lasse började tro att loppet var kört.

– De enda som påstod sig veta att de ens tagit sig över havet var människosmugglarna, och det kändes ju inte så pålitligt, säger han.

Han erkänner att han inte trodde att det skulle gå att ordna någon återförening, och började känna sig uppgiven.

– Mitt hopp släcktes tidigt. Men jag tänkte att vi ska göra allt vi kan i varje fall, säger Lasse. LÄS OCKSÅ Flyktingen hade ingen sovplats – då tog hon honom hem

”Det är min bror!”

Men i torsdags förra veckan hände något som ingen hade kunnat räkna med. Neda, dottern i familjen, hade hittat en artikel om integration i Sandviken, i nätupplagan av lokaltidningen Arbetarbladet.

Hon visade upp sin telefon för Lasse och sa "titta här Lasse! Det är min bror!".

– Hon visar en bild... det går inte ihop i min värld. Men jag har sett bilder på honom innan, så jag tänker ju att... det är ju han, säger Lasse.

Lasse tog kontakt med journalisten som skrivit artikeln. Och genom ett lycklig sammanträffande skulle familjen till Stockholm dagen efter för att gå på möte om asylutredning.

När Neda förstod att Sandviken låg i närheten av Stockholm bestämde de sig. De ville inte åka tillbaka till Gotland samma dag – nu var det dags att träffa brorsan.

– Vi bokade om allting, men det flöt på fantastiskt hela vägen. LÄS OCKSÅ Eleverna startade initiativ för flyktingar – utsattes för näthat

Hittade andra brodern

Och under helgen fick de äntligen träffa Amin för första gången sedan den där hemska dagen förra sommaren. Lasse har fått rapporter från mötet.

– Det var jättefint, jag har sett bilder där de sitter och umgås hela familjen, säger han.

Journalisten på Arbetarbladet har dessutom lyckats lokalisera den andra brodern – som bor i Gävle. Nu är det alltså bekräftat att hela familjen är trygga i Sverige.

– De är jättehärliga. Pappan är som en mysfarbror på boendet. Jag kommer aldrig glömma ögonblicket när Neda visade bilden på sin bror. LÄS OCKSÅ Edvin, 10, sondmatas – samlar in pengar till mat till flyktingar