Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

De skickade ut en nalle på Sverigeturné

Nu får scouterna hälsningar från hela landet

En nallebjörn från Blekinge är ute på resande fot – och bilder strömmar in från hela landet. Ansvariga? Scoutkåren i Lyckeby, skriver Blekinge Läns Tidning.

– Idag ringde en busschaufför som tagit med honom på restaurang, säger Linn Jönsson till Aftonbladet.

Det är Linns sista termin som scoutledare, så hon ville hitta på något extra kul.   Det är Linns sista termin som scoutledare, så hon ville hitta på något extra kul. Foto: Linn Jönsson / PRIVAT

Linn Jönsson, 23, från Ronneby i Blekinge är scoutledare för Lyckeby scoutkår. Och som ett projekt för hennes sista termin med gruppen kom hon på en rolig idé.

Hon köpte en nallebjörn på second hand som hon lät barnen hitta på personlighet och namn till. Sedan skickade de ut Herran Björne, som han kom att heta, på en riktig Sverigeturné.

– Vi satte honom på en buss, barnen hade gjort en biljett åt honom. Han var den ende som åkte med då, säger Linn.

Sedan tog det några veckor innan Herran Björne gav ifrån sig några livstecken. Barnen hoppades att han skulle ge sig iväg till USA.

– Jag sa att det är nog bra om han kan ta sig till Skåne, säger Linn. LÄS OCKSÅ Ny studie: Scouter mår bättre psykiskt

Fick sova på hotell

Och till USA hann han inte. Men till sist kom i varje fall en hälsning – från Oskarshamn. Dit hade han kommit med en busschaufför.

Sedan dess har hälsningar från runtom i landet strömmat in. Herran Björne har hälsat på i Stockholm och fått se fjällen i Härjedalen.

– Idag ringde en busschaufför som sa att han tagit med honom på restaurang och sovit två nätter på hotell med honom, säger Linn.

Busschauffören i fråga var på väg mot Blekinge, och undrade om det var dags för Herran Björne att komma hem till sina gamla kompisar. SE OCKSÅ Radikala mejl-metoden sprids över landet

Stannar ute på vägarna

Men scoutkåren bestämde sig för att han ska få vara ute på vägarna ett tag till. På söndagen lämnas han av i Stockholm, och vart han tar vägen sedan vet ingen.

– Vi har delat allt vi har fått in på Facebook, och nu hör folk av sig som inte alls haft kontakt med oss innan, säger Linn om det gensvar deras idé fått.

Linn vill gärna att andra scoutkårer tar efter Lyckebygängets exempel. Hon vill visa hur mycket det går att hitta på som scout.

– Det är mer än att bara knyta knopar! Man kan göra allt så länge man är scout i anden.

Och drömdestinationen för Herran Björne är ganska logisk.

– Det hade varit kul om han fick komma till en annan scoutkår och hälsa på! Nu har det mest varit kollektivtrafik, vi vill engagera scouterna i det också. LÄS OCKSÅ Här överraskas scouterna av snön

Ronneby Oskarshamn Facebook
Senaste nytt