Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Han fixade brorsans praktik – nu vill Charles hjälpa fler

När William, 20, inte fick någon praktik grep brorsan Charles, 23, in. Hans Facebookannons gjorde succé – och nu idag börjar lillebror på sitt första jobb.

– Nu har jag börjat planera en slags platsbank för såna här annonser, säger Charles.

Det var för bara några veckor sedan som Charles Gårdeman, 23, hörde om lillebror Williams problem med att skaffa praktikplats.

William, som har Downs syndrom, går sista året i gymnasiesärskola och nu är det dags att ta sig ut på arbetsmarknaden. Men när ingen svarade ja på hans förfrågningar blev storebrorsan frustrerad – och la ut en Facebookannons som gjorde stor succé.

– Sedan dess har allt gått jättebra. Vi har varit på ett antal intervjuer, och idag har han sin första arbetsdag, säger Charles. LÄS OCKSÅ Goda nyheter: Daniel, 17, fick åka limousine till balen

Hjälpte klasskompisen

Första jobbdagen blir på ett gym i Stockholm – vilket är perfekt för William som alltid älskat träning. Men det är inte bara där han ska få chansen att visa framfötterna.

Om tre veckor är det dags att testa på att arbeta på café.

– Sen får vi se vad han tycker. Han ska vara lite på caféet och lite på gymmet och sen får vi se om han kan fortsätta efter jul, säger Charles.

Det är inte bara William som fått praktik tack vare Charles uppmärksammade annons. En klasskompis föräldrar hörde av sig till Charles – som tipsade om ett café som gärna tog emot en praktikant.

Hon var på intervju i veckan och snart är det dags för henne att ge sig ut i arbetslivet. Och Charles vill fortsätta hjälpa till.

– Jag och en bekant som är kommunikatör har börjat planera en Facebookgrupp som fungerar som platsbank för folk med Downs syndrom, säger han. LÄS OCKSÅ Systern har Downs syndrom – här är öppna brevet till alla kändisar

"Väldigt, väldigt roligt"

Han har också sammanställt en Excelfil med de förslag som kommit in, som ska användas för att hjälpa andra hitta jobbmöjligheter i framtiden.

– Så det blir nog fler som får jobb i framtiden. Det känns verkligen fantastiskt, det bara strömmar in folk som hör av sig.

Jobbet med att hitta praktikplats åt William har tagit en del tid – men det ställer Charles gärna upp på.

– Det är väldigt, väldigt roligt. Jättekul att få hjälpa sin bror, och han är så himla glad. Och han är väldigt seriöst och kom uppklädd i kostym till sina intervjuer, han går in för det helhjärtat. LÄS OCKSÅ Modellen med Downs syndrom: ”Rätt coolt”

Senaste nytt