Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Forskare: Glass till frukost gör dig smart

Att glass skulle vara nyttigt för dig låter nog för bra för att vara sant. Men enligt ny forskning ska glass göra hjärnan gott, skriver The Telegraph.

Glass ska vara bra för hjärnan enligt forskaren.   Glass ska vara bra för hjärnan enligt forskaren. Foto: TT

I sin forskning har Yoshihiko Koga, professor i psykofysiologi vid Tokyo Kyorin universitet, undersökt personer som har fått äta glass omedelbart när de vaknat och sedan låtit de göra en rad mentala övningar på en dator.

När han jämförde dem med en grupp som inte åt glass så visade det sig att glassätarna hade snabbare reaktionstider och lättare att behandla information.

Jämförde med kallt vatten

Vid en närmare titt på glassätarnas hjärnaktivitet så visade det en ökning av högfrekventa alfavågor, vilka är kopplade till förhöjda nivåer av vakenhet och minskad mental irritation.

För att undersöka om den ökande vakenheten hade att göra med just glassen så upprepade Koga experimentet med kallt vatten istället för glass.

Och det visade sig att det kalla vattnet gav en viss grad ökad vakenhet och mental kapacitet – men nivåerna var markant lägre än hos de som startat dagen med glass.

Koga är ännu inte klar med forskningen då han ännu inte kan avgöra om den mentala uppsvingen har att göra med glass och någon specifik ingrediens eller om det är så att glass utlöser positiva känslor och tillförd energi, skriver The Telegraph.

Senaste nytt