Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

GODA NYHETER PRESENTERAS AV POSTKODLOTTERIET

Hon fixar julklappar till utsatta barn

Belinda Hasselqvist vill se till att även barn i fattigdom får julklappar i år.   Belinda Hasselqvist vill se till att även barn i fattigdom får julklappar i år. Foto: PRIVAT / MAJA SUSLIN / TT

Belinda, 26, vill se till att så många barn som möjligt får klappar till jul. Därför startade hon en insamling – som gör stor succé.

– Det är jättekul att veta att barn som inte hade fått julklappar annars får det nu, säger hon.

Belinda Hasselqvist, 26, från Stockholm har tidigare jobbat med insamlingar till olika utsatta i samhället.

– Innan har jag bland annat varit med Ny gemenskap och samlat ihop mat till julbord för hemlösa, säger hon.

Och den här julen ville hon göra något liknande, men var från början inte säker på exakt hur det skulle gå till.

– När man lämnar in vet man aldrig om pengarna går till bensin, löner eller administration eller vad det kan vara. LÄS OCKSÅ Goda nyheter: Johanna ska ”ge bort jul” till utsatta

Ville hjälpa

Så hon gick in hos Stockholms stadsmission och frågade sig för. Där fick hon tips om att skänka presentkort på julklappar till barn som lever i fattigdom.

– Och så tänkte jag: "men gud vad bortskämd jag är". Så jag ville hjälpa till så att någon annan får presenter, säger Belinda.

Hon startade ett Facebookevenemang och bjöd in alla sina vänner. Sedan bjöd de in sina. Och sedan de sina. Och sedan rullade allting bara på.

Snart hade 2 400 personer anmält intresse för evenemanget, som Belinda hade råkat göra privat. Så hon fick starta ett offentligt också.

– Det är lite stressigt när man jobbar heltid, men det är jättekul att veta att barn som annars inte hade fått julklappar får det nu, säger hon. SHL Matchresultatet: 800 julklappar från supportrar

"Skönt att veta"

Hon tror att det konkreta med insamlingen talar till många. Presentkorten är ett väldigt direkt sätt att hjälpa till, menar Belinda.

– Det är skönt att veta att det verkligen går till julklappar, tror jag.

Och ingen har ifrågasatt hennes motiv bakom insamlingen.

– Jag trodde att folk skulle tänka typ: "haha, ska vi swisha till din semester eller?". Men allting har skötts jätteöppet, för att jag uppdaterar om hur mycket som kommer in, säger Belinda.

Just nu närmar sig insamlingen 10 000 kronor, och över två veckors tid återstår innan det är dags för Belinda att lämna över presentkorten till Stockholms stadsmission.

Sedan levererar de vidare korten till familjer som verkligen behöver förstärkning.

– Från början trodde jag typ kanske att vi kunde få in 2 000, så att det hade räckt till en skolklass. Nu vet jag inte längre, det beror på hur stort det blir, men 20 000 hade ju varit häftigt, säger Belinda. LÄS OCKSÅ Goda nyheter: Skäggförening löste Johans drömkväll

Stockholm Stadsmissionen
Senaste nytt