Så slipper du bli lurad

Mats-Eric Nilssons tips för att undvika glassbluffen

NYHETER
Foto: BJÖRN LINDAHL
Mats-Eric Nilsson är matskribent i Svenska Dagbladet och har skrivit böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara". Nu avslöjar han att du ofta betalar lika mycket för luft som för glass, när du köper ”gräddglass vanilj” i butiken.

Hitta äkta glass

1. Det är inte lätt att hitta riktig glass som tillverkas i större skala. Men det finns två svenska företag som faktiskt framställer äkta vara: Österhagen i Hjo och Olof Viktor i skånska Glemminge. Österhagens glass kan köpas i vissa butiker i Stockholms-, Göteborgs- och Skaraborgsområdet. Olof Viktors glass finner man lättast i Skåne, men även i utvalda affärer i Stockholms- och Göteborgstrakten.

Kolla innehållet

2. Dessutom finns det förstås mindre glassbutiker som gör egen glass av hög kvalitet. Men nöj dig inte med att det står ”hemgjord glass” på skylten, utan fråga varifrån glassen kommer och be att få se innehållsförteckningen. Även många småbutiker säljer vanlig industriglass.

Kolla pris per kilo

3. Tycker du att den riktiga glassen är dyr? Glöm då inte att industriglassen innehåller en stor mängd luft. Gå aldrig efter literpriset, utan efter priset per kilo. Och för att jämförelsen ska bli riktigt rättvis måste du även kolla vad de innehåller – och förstås hur de smakar.

Gör din egen glass!

4. Gör din egen glass! Med hjälp av en glassmaskin är det enkelt.