Nytt nummer av Levande Historia

Slaget vid Little Bighorn, Hermann Göring tvångsvårdades på svenska psyken, kampen mot dödssmittorna, mordet på Folke Bernadotte och spionen Mata Haris liv och död. Det är några av de fascinerande berättelser vi bjuder på i det nya numret av Levande Historia.

När Sitting Bull och hans indiankrigare anföll general Custer och hans män vid Little Bighorn-floden kunde de inte tänka sig att just detta slag skulle bli mytomspunnet. Men kropparna av de flera hundra döda soldaterna skapade en chockvåg i det amerikanska samhället. Nu samlades man till vedergällning. Tommy Eriksson låter oss bevittna indianernas kamp för livet på prärien genom lakotahövdingen Sitting Bulls liv.
 

I detta nummer berättar Herman Lindqvist om mordet på den svenske greven och FN-medlaren Folke Bernadotte i Jerusalem 1948. Terroristerna i Sternligan erkände mordet – och medlemmarna blev hjälteförklarade, två av dem blev senare premiärministrar i Israel. Ingen dömdes för dådet.

Hermann Göring var som Hitlers högra hand en av Europas mäktigaste män – och en svårt beroende narkotikamissbrukare. Under tiden han bodde i Stockholm med sin svenska fru Carin, var missbruket så allvarligt och Göring så våldsam att han blev tvångsintagen på psyket.
 

Missa inte heller berättelsen om den omsvärmade dansösen och amatörspionen Mata Hari. Under första världskriget försökte hon sig på den svåra konsten att vara danspartner åt tre länders underrättelsetjänster samtidigt – men ett litet felsteg kostade henne livet.

Ett helt annat krig fördes under 1800-talet. Upptäckten av mikroberna revolutionerade sjukdomsbekämpningen. Helt nya idéer om hygien och bakteriedödande medel räddade livet på många patienter. Innan dess gick läkarna i sina blodiga kläder direkt från bårhuset till BB, utan att tvätta händerna.
 

Den 11 september 1973 mördades den bräckliga demokratin i Chile. En av dem som som knappt överlevde tortyren på nationalstadion i Santiago är Carolina Hultgren. Plågad och utmärglad räddades hon till ett liv i Sverige av den svenske ambassadören Harald Edelstam. Här berättar hon om de dagar då hennes vänner mördades och hon tvingades se människor avrättas.
 

Allt detta och mycket mer kan du läsa om i nya numret av Levande Historia.
 

P.S. För svampfantaster – redan faraonerna uppskattade dessa skogens läckerheter. Dock inte svensk allmoge , som hellre åt sågspån än kantareller. Vill du veta mer om svamp i historien? Läs Levande Historia.

Yvonne Westerman, tf redaktör

Publisert: