Volvoanställda tvingas sova kvar på jobbet

NYHETER

Volvoanställda i Tokyo tvingas sova över på jobbet. Tunnelbana, tåg och vägar är avskurna i 13-miljonersstaden efter jordbävningen.

Många svenska företag har svårt att nå anställda eftersom telefonnätet också slagits ut och försöker få kontakt via sms, mejl och – satellitsändare.

Tre Ikeavaruhus i Tokyo med tusen anställda har skadats i jordskalvet. Trots att byggnaderna ska stå emot skalv. Charlotte Lindgren, presschef Ikeakoncernen, berättar att det vanliga telefonnätet är utslaget. Ikeas japanska varuhus är utrustade med satellitsändare för att möjliggöra kommunikation i katastrofsituationer.

– Det är tre varuhus som har skadats, inga stora skador men de är stängda. Jag vet inte exakt. Vi håller på att försöka få en fullständig bild av hur det ser ut men det är inte så lätt. Vi har satellitkontakt med varuhusen. Vi vet också att inga kunder och medarbeter blev skadade, de hann komma ut.

Skadade Volvofabriker stängs

Ikea har totalt 2000 anställda i landet. En mindre andel är svenskar och oroliga anhöriga har under dagen varit i kontakt med Ikea, berättar Charlotte Lindgren. Hon har inga uppgifter om saknade eller skadade.

– Den information som vi har fått är att det finns inga personskador bland våra medarbetare men jag vill samtidigt säga att vi inte har någon fullständig bild här ifrån Sverige.

Volvo, som är det svenska företag med störst närvaro, har 10 000 anställda i Japan. Kommunikationschef Mårten Wikforss har inga uppgifter om döda eller skadade anställda. Fyra fabriken i Tokyo-regionen har fått skador och ska hållas stängda nästa vecka för att genomgång. I staden Sendai, där tsunamin slog till hårt, är Volvos försäljningsanläggning svårt skadad. De hundra anställda hann ut.

Mårten Wikforss beskriver läget som kaotiskt.

– Det finns anställda som övernattar på sin arbetsplatser. Då har vi försökt se till att de har det drägligt med filtar och sängar. Det är så svårt att ta sig hem. Enligt vår chef är tunnelbanan tåg och många större vägar stängda. Både Narita och den andra större flygplatsen i Tokyo är stängd, säger Mårten Wikforss.

H&M har stängt Tokyo-butikerna

H&M har tio butiker i Japan och de fem som ligger i Tokyo är stängda på grund av jordbävningen. Charlotta Nemlin, presskontakt på H&M, uppger att butikerna stängts för att inte äventyra anställda och kunders säkerhet, men hon har inga uppgifter om ifall lokalerna är skadade.

– Vi har relativt lite information men vi är i kontakt med personal på plats. Alla mår bra och ingen är skadad.

Fyra anställda från Sverige befinner sig just nu på resande fot och har lokaliserats till Tokyo.

– Vi har också några stycken svenskar från Sverige kontoret som är på resande fot. De mår bra och är oskadda. Vi har kontakt med alla, säger Charlotta Nemlin.

ABB varnade anställda

Det internationella företaget ABB har inom ABB Japan 700 anställda i landet, främst japaner. En varning gick ut till anställda i regionen

– En svensk på plats från ABB Sverige. Han är välbehållen och mår bra och vi har varit i kontakt med honom under dagen. Det har varit svårt att få tag i folk. Vi lyckades få kontakt med honom via sms, Suzanne Lagerholm, ABB:s informationschef.

ABB har via sms och telefon försökt varna kringresande personal att undvika lågliggande områden och kusten. Företaget har kontor i Tokyo med även i andra delar av landet. Suzanne Lagerholm vet inte om byggnaderna påverkats.

– Nu har vi lagt ut på hemsidan en uppmaning att rapportera in. Då tar man hela tsunamiområde och man inriktar sig mycket på att se till att medarbetarna befinnar sig i säkert och om de behöver hjälp, Suzanne Lagerholm.

SSAB: Alla är välbehållna

SSAB, världsledande stålleverantör, har det mesta av sin verksamhet utanför Shanghai men även ett fåtal medarbetare i Japan.

– Vi är väldigt lite berörda. Det är bara fyra medarbetare som befinner sig i regioner där de är berörda och de är alla välbehållna, säger kommunikationsansvarig Ulrika Lilja på SSAB, som inte kan uppge om dessa fyra är svenska medborgare.

Mölnlycke har nått nästan alla

Mölnlycke Healt Care har också fått kontakt med anställda på plats om att de mår bra. Enligt Ann-Kathrin Halvorsen, communication director, en handfull anställda på kontoret i Tokyo skakningar men byggnaden skadades inte. Chefen har också försökt få kontakt med de tio resande säljarna på annat håll.

– Vi har verksamhet i Japan och så vitt vi vet är alla trygga och okej. Vi har ingen jättestor verksamhet men högsta chefen där har fått tag på nästan alla säljare ute på marknad och alla är oskadda och trygga, uppger Ann-Kathrin Halvorsen, communication director, på Mölnlycke Healt Care i Göteborg.

Mer om jordskalvet utanför Japan