Premiärministern: ”Värsta krisen sedan andra världskriget”

NYHETER

Radioaktiva ämnen har förmodligen redan läckt ut från kärnkraftverket Fukushima 1.

På söndagskvällen kom uppgifterna om att strålningsnivån åter överskrider tillåten gräns vid kärnkraftsverket.

– Det här är vår värsta kris sedan andra världskriget, säger premiärministern Naoto Kan.

Tidigare i dag gick japanska myndigheter ut med den lägsta nivån av katastroftillstånd vid kärnkraftverket Onagawa på grund av kraftigt höjda strålningsvärden.

Sent i kväll meddelades det att strålningsnivåerna vid kärnkraftsverket Onagawa nu är normala, rapporterar TT.

Överskrider gränsen

På en presskonferens tidigt på söndagsmorgonen svensk tid sa den japanska regeringens talesman Yukio Edano att en härdsmälta kan ha inträffat i de två värst utsatta reaktorerna, nummer 1 och 3, i kärnkraftverket Fukushima 1 och att det finns stor risk för en ny explosion.

– Vi agerar med utgångspunkt från att det finns en stor möjlighet att en härdsmälta har inträffat i reaktor 1. Vad gäller reaktor 3 så agerar vi utifrån antagandet att en härdsmälta är möjlig sa han.

På söndagskvällen, svensk tid, rapporterade den japanska nyhetsbyrån Kyodo att strålningen återigen överskrider tillåten gräns utanför Fukushima 1.

Naoki Kumagai vid Japans strålsäkerhetskommission manar till lugn. Han säger till nyhetsbyrån AP att nivåerna skulle vara betydligt högre om en härdsmälta var på väg.

”Vidtar stora åtgärder”

Men Lars Gunsell, utredare på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten vill att man inte tolkar en härdsmälta som tecken på en omedelbar allmän fara.

– Det viktigaste att komma ihåg är de vidtar stora åtgärder för att förhindra omgivningskonsekvenserna av en härdsmälta, säger han.

För alla som inte vet det, kan du förklara vad en härdsmälta är?

– I enkelhet kan man säga att bränslet i en kärnkraftreaktor är uran som normalt ska vara i fast form. En härdsmälta innebär att uranet överhettas och smälter och då frigörs en mängd radioaktiva ämnen som riskerar att komma ut i omgivningen. Kommer det ut så kan det alltså ge strålning som är skadlig för människa och miljö.

Lars Gunsell säger att en härdsmälta i reaktor 3 kan vara farligare än i de andra reaktorerna eftersom den drivs av både plutonium och uran, till skillnad från de andra som bara drivs av uran.

– Det är en extra komplikation om man får plutonium i härdsmältan då plutonium är ett giftigare ämne än uran, men det viktigaste nu är att förhindra utsläpp över huvudtaget.

22 personer till sjukhus

Japans strålsäkerhetskommission har graderat händelsen som en fyra på en skala mellan noll och sju. Händelsen på Three Mile Island i USA 1979 rankades som en femma. Tjernobylkatastrofen en sjua.

– Fyra är vad den är klassad som i dagsläget, men skulle det bli större utsläpp kommer siffran att uppgraderas.

Utsläppet ska enligt japanska myndigheter inte utgöra någon hälsorisk, men samtidigt rapporterar Reuters att 160 personer kan ha utsatts för strålning från Fukushima. AFP skriver att 22 personer redan hamnat på sjukhus på grund av strålning och att strålningsnivån utanför byggnaderna nu överstiger tillåtna gränsvärden.

– Vi känner inte till det. Vi har inga bekräftade uppgifter om strålningsskador överhuvudtaget, säger Lars Gunsell.

”Stor möjlighet”

Det var sent på lördagskvällen som det dystra beskedet kom om att ytterligare en reaktor vid Fukushima 1, reaktor 3, hade drabbats av nedkylningsproblem.

– Samtliga funktioner som ska hålla nedkylningsfunktionen i reaktorn har slutat fungera, säger en talesman för energibolaget Tokyo Electric Power, Tepco, till AFP.

Tepco kämpade under morgontimmarna med att kyla reaktorerna i det problemdrabbade kärnkraftverket. Reaktor 3 överhettades så mycket att kylvattnet dunstade i snabb takt och toppen på bränslestavarna nådde tre meter över vattenytan, vilket ökade risken för en härdsmälta.

– Det är när stavarna smälter som en stor mängd radioaktiva ämnen frigörs, säger Lars Gunsell.

Utsatta för strålning

Stavarna exponerades för luften en stund innan teknikerna lyckades täcka dem med vatten igen.

Kraftbolaget ventilerade samtidigt ut luft ur reaktorn, vilket ledde till att strålningsnivån översteg den tillåtna.

Man förbereder nu för ett utsläpp av radioaktiv ånga för att minska trycket. Hittills har 180 000 personer evakuerats från området runt kärnkraftverken.

– Evakueringen görs för att vara säker om det skulle bli värre, de görs inte för att det förekommer allmän fara just nu, säger Lars Gunsell.

Värsta krisen på 65 år

Vid lunchtid på söndagen svensk tid höll Japans premiärminister Naoto Kan ett tal.

Han sa då att krisen landet upplever just nu är den värsta sedan slutet av andra världskriget, för 65 år sedan.

Han sa också att situationen på kärnkraftverket är ”fortsatt allvarlig”.

FAKTA

Härdsmälta, kärnkraftverk och tidigare olyckor.

Kärnkraftverken som har problem:

Två av de kärnkraftverk som nu har problem med kylsystemen är Fukushima 1 och Fukushima 2, cirka 25 mil nordost om Stortokyo.

Fukushima 1 har sex reaktorer byggda mellan 1971 och 1979.

Reaktor 4–6 var avstängda för underhåll vid jordbävningen. 1,2 och 3 var i gång men snabbstoppades.

Reaktor 1, som hittills haft de största problemen, togs i drift 1971 och har en elektrisk effekt på 460 megawatt. Det kan jämföras med det svenska Oskarshamn 1.

Reaktor 3 togs i drift 1976 och har en elektrisk effekt på 784 megawatt.

Fukushima 2 ligger ungefär en mil ifrån Fukushima 1. Kärnkraftverket har fyra reaktorer på 1 1000 megawatt. De är byggda 1982–1987.

Problem har även uppstått vid kärnkraftverket Tokai 2 och kärnkraftverket i Onagawa.

Japans kärnkraftverk

Japan har 17 kärnkraftverk med 55 reaktorer i drift. Tio företag äger och driver inom Federation of Electric Power Companies of Japan (FEPC) 52 lättvattenreaktorer. Tre privata företag äger och driver de övriga tre.

Reaktorerna har en sammanlagd kapacitet på 49 467 megawatt.

Två reaktorer är under konstruktion, och det finns planer på att bygga ytterligare elva.

Vad är en härdsmälta?

En härdsmälta är allvarlig skada hos en kärnreaktor som innebär att dess inre del, härden, helt eller delvis har smält. Härdsmältan kan uppstå om det normala kylsystemet inte fungerar och härdnödkylsystemet inte träder i funktion, eller om reaktorns effekt stiger långt över de tillåtna gränserna. Härdsmälta har inträffat 1979 vid kärnkraftverket på Three Mile Island i USA och 1986 i Tjernobyl i Ukraina.

Tidigare kärnkraftsolyckor:

I mars 1979 inträffade en reaktorolycka i kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania. En ventil hade stannat i öppet läge så att ånga strömmade ut ur reaktorn. Reaktorn överhettades och kärnbränsle skadades, vilket ledde till en partiell härdsmälta. Inuti i anläggningen var strålningen hög men utsläppet till omgivningen blev trots det litet.

Reaktorolyckan i Tjernobyl inträffade den 26 april 1986. När kraftverkspersonalen skulle genomföra ett experiment i reaktor nummer fyra steg reaktoreffekten till 100 gånger normal full effekt. 200 personer strålskadades allvarligt och 32 människor dog inom tre månader efter olyckan.

Det har också inträffat fler och något mindre incidenter, exempelvis en uranläcka vid en hemlig anläggning i Tennessee i USA, i augusti 1979, fyra radioaktiva läckor på Tsuruga kärnkraftverk i Japan 1981 och en explosion på en hemlig anläggning i Sibirien i april 1993.

Källor: Nationalencyklopedin, Strålskyddsmyndigheten, AFP, TT.

Mer om jordskalvet utanför Japan

ARTIKELN HANDLAR OM