Följ katastrofen i Japan minut för minut

NYHETER

Katastrofen i Japan fortsätter att växa.

Hittills har cirka 4 000 döda kroppar hittats, men myndigheter är övertygade om att dödssiffran kommer att överstiga 10 000 personer.

Två explosioner har inträffat på två kärnkraftreaktorer – och en tredje av stora problem med nedkylningen.

Ovanför den här texten kommer Aftonbladet att rapportera minut för minut gällande katastrofen i Japan.

Här är en kort sammanfattning av vad som hänt:

Klockan 06.46 svensk tid i fredags inträffade en jordbävning med en magnitud på 9,0 till havs, 382 kilometer nordöst om Tokyo.

38 minuter senare svepte en tio meter hög tsunami in över Japans nordöstra delar, främst Miyagiprovinsen, och orsakade enorm förödelse.

Hittills har man hittat 4 000 döda kroppar, men myndigheter i området uppger att dödssiffran kommer att uppgå till minst 10 000 människor.

Stora delar av Japans industri ligger nere.

Japan har totalt 55 kärnkraftverk. Ett av dem, Fukushima 1, är hårdast drabbat. Reaktor ett på anläggningen exploderade i helgen, reaktor tre exploderade natten till i dag, och kylsystemet på reaktor två fungerar inte sedan klockan 7.30 på måndagsmorgonen. Hur stora mängder radioaktivt ämne som har läckt ut är okänt.

Besättningen ombord på det amerikanska hangarfartyget Ronald Reagan fick en månads stråldos på en timme, skriver tidningen New York Times.

Fartyget som skickats för att hjälpa till i räddningsarbetet efter tsunamin passerade genom ett radioaktivt moln på väg mot Japan. Enligt tidningens uppgifter ska ingen ombord ha drabbats av negativa effekter till följd av strålningen.

FAKTA

Detta händer vid en härdsmälta

Det viktigaste i ett kärnkraftverk är att hela tiden kunna kyla reaktorn

En härdsmälta uppstår när kylvattnet i reaktortanken sjunker. Kärnan, som består av bränsleelement och styrstavar, exponeras och överhettas.

I värsta fall kan kärnan smälta och rinna ner på golvet.

När vattnet förångas och sjunker ökar trycket i reaktorn. För att undvika att inneslutningens väggar rämnar av trycket måste man tryckavlasta genom att släppa ut ånga. Det innebär att man tvingas släppa ut radioaktiva ämnen.

Källa: Strålskyddsmyndigheten (TT)