”Tyvärr kan jordbävningar komma utan förvarning”

Läs chatten med seismologen Reynir Bödvarsson

NYHETER

Kommentar från Anton: Hej Reynir! Den största jordbävning som mätts är 9.5, men vilket skulle teoretiskt sätt kunna vara max "mätningen" på en jordbävning? 30? 50? Och vad hade hänt i sådana siffror?

Reynir Bödvarsson: Det ligger någonstans kring 9.5. Det finns ingen jordskorpa som är starkare än så.

Kommentar från medmänniska: kan vi i norden drabbas av tsunamis?

Reynir Bödvarsson: Ja för 7 000 år sedan var det en tsunami i Atlanten på grund av jordskred på havsbottnen. Men sannolikheten är väldigt liten, vi har inte stora jordbävningar här.

Kommentar från Tomas: Vad finns under plattorna i jordskorpan, är det het magma? varför läcker det inte ner vatten under sprickorna?

Reynir Bödvarsson: Det finns massor med vatten i jordskorpan och under jordskorpan finns manteln. Skorpan är spröd och bryts, manteln är mera seg.

Kommentar från Micke: Kommer vi någonsin få liknande jordbävningar i Norden? Eller ligger vi så bra till att vi slipper sådana?

Reynir Bödvarsson: Vi ligger ganska långt ifrån närmaste plattgräns. Så därför har vi inte så stora jordbävningar i vårt närområde.

Kommentar från Chops: Är Tsunamin & Jordbävningen beroende av varandra? eller var det bara en tillfällighet att det skedde så kort inpå? Om beroende av varandra, på vilket sätt?

Reynir Bödvarsson: Jordbävningen orsakade tsunamin på grund av rörelser i havsbottnen som satte vattnet i rörelse.

Kommentar från elin: efter tsunamin i thailand så fick vi ju stormen Gudrun här efter. kommer vi få storm här denna gången också? hänger det ihop på nått sätt?

Reynir Bödvarsson: Det hänger inte ihop.

Kommentar från lia: Hej! Stämmer det att Japan har flyttat sig 2 meter?

Reynir Bödvarsson: Ja tillochmed mer än så, delar av Japan har flyttat sig 2.4 meter. Det blir alltid en sån här förflyttning vid stora jordbävningar.

Kommentar från Snowical: Hur stor och kraftfull var denna tsunami i jämförelse mot tsunamin i den indiska oceanen 2004?

Reynir Bödvarsson: I de värst drabbade områdena var den naturligtvis lika svår, men vi har förhoppningsvis oerhört mycket färre antal som kom till skada jämfört med 2004. Delvis på grund av hur kusten ser ut, i Aceh-provinsen i Sumatra som drabbades 2004 är det väldigt låglänt men här är de områdena inte lika stora.

Kommentar från Patrik: Hur stor är chansen att västkusten drabbas av en tsunami? Närmaste plattan ligger inte så långt borta, tänker då på den som finns ute i Atlanten

Reynir Bödvarsson: Det stämmer. Men den av helt annan typ. Där går plattorna isär, ifrån varandra. Den typen av plattgräns genererar inte så stora jordbävningar.

Kommentar från jag; Kan en vulkan orsaka en jordbävning som den i Japan?

Reynir Bödvarsson: Nej. Den kan orsaka en liten jordbävning kring en vulkan, men inte alls av den här typen.

Kommentar från Lisa: Hej Reynir. De varnar om att det kan komma ett stort efterskalv som ska eventuellt komma på torsdag? Har du hört något om detta?

Reynir Bödvarsson: Ingen kan veta om ett stort efterskalv kommer på torsdag. Men det kommer att fortsätta vara rätt så stora efterskalv de närmaste dagarna. De blir mindre och mindre, om några veckor blir de knappt mätbara. Men det kan ta flera år innan de slutar helt.

Kommentar från Jarnehag: Hur kan man gå ut med tsunamivarning och ochn på stå att vågen är tre meter hög och seda efter ett tag meddela att det var falskt alarm,detta innebär ju att kolk inte kan lita på varningssignaler,eller? gå

Reynir Bödvarsson: Rättelse, jag menade knappt märkbara i senaste inlägget, inte mätbara.

Reynir Bödvarsson: Det finns alltid osäkerheter i sådana här system, och i det här fallet tar man kanske det säkra före det osäkra.

Kommentar från helen: hur långt kan en tsunamivåg sträcka sig? och var i skalan låg denna jordbävning?

Reynir Bödvarsson: Den kan färdas runt hela jorden. Men den blir med tiden allt mindre besvärlig. Det beror på hur havsbottnen ser ut och vad den möter på vägen, men den kan i princip gå runt och möta sig själv.

Kommentar från Peter: Hur är Richterskalan uppbyggd? är 8 dubbelt så stark som 4?

Reynir Bödvarsson: Varje enhet innebär 30 gånger högre energi. En jordbävning på 9 är alltså 30 gånger större än en jordbävning på 8.

Kommentar från Alex: Vad är den största svårigheten med att förutspå jordbävningar?

Reynir Bödvarsson: Det är att förutspå tidpunkten för ett kommande stort jordskalv. Vi vet var man kan få dem, men tiden är svårt. Med hjälp av mätningar försöker vi förstå vad som är på gång i jordskorpan.

Kommentar från eddie: Finns det bilder på det som hände i havsbottnen?

Reynir Bödvarsson: Det känner jag inte till.

Kommentar från Jannie: Aftonbladet skrev tidigare om någon så kallad "super måne" som skulle komma på lördag denna vecka. Förra gången den kom så var det en tsunami veckor innnan. Kan det som har hännt i japan ha med denna måne att göra?

Reynir Bödvarsson: Nej. Det har det inte.

Kommentar från Konkret: Kan en jordbävning komma plötsligt och HELT utan förvarning?

Reynir Bödvarsson: Tyvärr ja.

Kommentar från David Olandersson: På CNN sa de igår att jordens axel kan ha rubbats med 2 tum. Stämmer det?

Reynir Bödvarsson: Det stämmer men det är inget att oroa sig för. Det har hänt otaliga gånger förut i jorden historien. Vid stora jordskalv påverkas alltid axeln lite grann.

Kommentar från Poa: Kan en tsunami skapas utan en jordbävning? Och vad är den stora skillnaden mellan en tsunami och en vanlig stor våg isf?

Reynir Bödvarsson: Tsunami kan skapas av till exempel ett explosivt, stort vulkanutbrott eller stora jordskred på havsbottnen. Skillnaden mellan en tsunamivåg och en stor våg på grund av vädret är att en vanlig våg berör bara de översta metrarna av vattnet, medan tsunamivågen berör hela vattenpelaren. Det gör att den innehåller så oerhört mycket mer energi.

Kommentar från Konkret: Hur stor är risken för en farlig jordbävning i Kalifornien pga det som nu händer i Japan..har risken ökat iom detta?

Reynir Bödvarsson: Nej Kalifornien påverkas inte alls av detta.

Kommentar från ss: Det sägs att det här inte är den stora jordbävning man väntat på i Tokyo som borde kommit för 20-30 år sedan. Hur "stor" ska man vänta sig att den ska bli? Och gör den här jordbävningen att "den stora" skyndas på eller dröjer längre, tror du?

Reynir Bödvarsson: Den behöver inte alls bli lika stor som den här, förhoppningsvis, men den är närmare Tokyo. Vi vet ännu inte om detta skyndar på eller får den att dröja. Det tittar vi närmare på nu.

Kommentar från AmieAmie: Min son skall resa till Japan i början av april för att studera, skall bland annat till Tokyo men sidan vidare norr ut. Skall han åka eller bör han vänta? är väldigt orolig för vad som kan hända honom och hans kamrater.

Reynir Bödvarsson: Jordbävningsrisken i det området som blev mest drabbat nu har minskat då. Det kommer att dröja kanske hundra år innan en lika stor jordbävning äger rum i det här området igen.

Kommentar från emma: Hur långt in på land nådde tsunamin?

Reynir Bödvarsson: Det vet jag faktiskt inte.

Kommentar från Lullan: Är det fler jordbavningar och tsunamis pa vag?

Reynir Bödvarsson: Så småningom kommer det att bli stora jordbävningar och tsunamis men vi vet inte när. Det kan dröja tiotals år.

Aftonbladet