"Det tog oss två sekunder att springa ut"

Läs chatten med familjen Sandström-Shimoyama

NYHETER

Carina Bergfeldt reporter: Då hälsar vi det svensk-japanska paret Stefan och Akiko Shimoyama Sandström varmt välkomna!

Sandström o Shimoyama: Hej

Kommentar från Hamato Yoshi: Hej Stefan och Akiko! Hur har ni det just nu?

Sandström o Shimoyama: Det är ett ganska vanligt liv just, mest vardag

Kommentar från AC: Hej! Vad känns värst tsunamins förödelse eller kärnkraftsolyckorna?

Sandström o Shimoyama: Tsunamin utan att tvekan...den dödade flest människor här

Kommentar från earthbridge: Hej o välkommna. vad har ni för anknytning till sverige?

Sandström o Shimoyama: Jag, Stefan. är född och uppvuxen i Sverige...nu är jag gift med Akiko

Kommentar från Mats: Hej. litar ni på informationen om kärnkaraftsolyckorna?

Sandström o Shimoyama: Ja, utan tvekan

Kommentar från Joonsan: En sak som slagit mig är hur väluppfostrade alla japaner verkar vara. Trots allt som händer ser man inga plundringar eller liknande. Är detta en riktig uppfattning, eller pågår det något sådant?

Sandström o Shimoyama: Det här är en helt annat mentalitet här i Japan...det är en respekt för andra människor...under svåra förhållanden hjälper japanerna varandra...att stjäla är helt otänkbart

Kommentar från Torbjörn: Kan man få en nyancerad bild av hur stora skador det är i Japan på dessa områden? Har man allt under kontroll?

Sandström o Shimoyama: Myndigheterna vet väl väl den geografiska omfattningen av katastrofen...men ekonomiskt/mänskligt tar det tid att reda

Kommentar från Hamato Yoshi: Tidigare chattade familjen Taniguchi här på Aftonbladet, och de beskrev att anledningen till att plundring osv inte sker i så stor utsträckning i Japan är på grund av mentaliteten där. Kan ni kortfattat beskriva hur mentaliteten i Japan är?

Sandström o Shimoyama: Det finns två anledningar: DNA från samuraj-eran, stjäla från folk som lider är skamfullt, bättre att ge...den andra anledningen är att vi drabbats av atombomber och katastrofer, vi har lärt oss att hjälpa varandra

Kommentar från Niclas: Hej, Vart befann ni er när jordbävningen slog till? Vilka tankar fanns i huvudet? samt hur snabbt fick ni information om inkommande Tsunamin?

Sandström o Shimoyama: Vi var på kontoret, det tog oss två sekunder att springa ut med hela huset skakande...tsunamin nådde aldrig Tokyo

Kommentar från Lundin: Hur är det japanska skyddsnätet och försäkringar?Kommer allt folk och familjer drabbade klara av detta rent ekonomiskt ? Vad har sagts från politiker om hur man skall inte bara bygga upp utan stötta de drabbade.

Sandström o Shimoyama: Efter Kobe-katastrofen fick medborgarna mycket hjälp av myndigheter...men folk i allmänhet bra försäkringar

Kommentar från Robbin: Hej. Gick det inte ut ordentliga varningar om tsunamin, jag menar så människor kunnat ta sig till säkerhet?

Sandström o Shimoyama: Det är bra varningar men det här var en mycket snabb tsunami...det handlade om sekunder

Kommentar från Jo: Känns det inte läskigt att veta att det kan komma fler efterskalv och att det just nu är problem på ett kärnkraftsverk?

Sandström o Shimoyama: Givetvis är det läskigt...vi vet nu att efterskalven kommer att pågå i minst en månad

Kommentar från E: Hamstrar ni något?

Sandström o Shimoyama: Nej, vi hamstrar inget just nu

Kommentar från Curre: Är det en rimlig ambition att försöka identifiera alla omkomna? Vilken tradition finns för begravning, är ursättning vanligt?

Sandström o Shimoyama: Ja, vill identifiera alla så långt som möjligt...vi är buddister och bränner sedan de döda, vi ursätter sedan askan

Kommentar från Madeleine: är det uteslutet för er att flytta eller bosätta er i sverige under en period tills det lugnat sig?

Sandström o Shimoyama: Nej, det kommer aldrig att bli lugnt vad gäller jordbävningar! Dessutom har vi våra liv och arbeten här

Kommentar från Lundin: Något eller några export-företag drabbats värre än andra ? Har toyota sagt något om sin verksamhet ?

Sandström o Shimoyama: Alla bilföretag har stängt sin produktion pga av brist på delar

Kommentar från Rolf: Ni skriver i artikeln att "För japansk media är sanningen viktigast". Finns det risk att sanningen är den sanning som regeringen anser bör komma fram eller hur stor yttrandefrihet har de japanska journalisterna?

Sandström o Shimoyama: Sanningen vi får via japansk media är mer sann än den vi får via svensk media

Kommentar från Peter: Finns det några större diskussioner om större skalv på gång?

Sandström o Shimoyama: Vi kan vänta oss mindre skalv de närmaste dagarna enligt experterna...men man vet aldrig

Kommentar från Hamato Yoshi: Jag vet med handen på hjärtat inte varför, men Japaner verkar så otroligt omtänksamma och helhjärtade och ödmjuka. Vad är ert råd till omvärlden?

Sandström o Shimoyama: Det är historien och erfarenheterna som format japanerna till vad de är idag

Kommentar från RelvetRelvet: Har Japan förlorat några viktiga historiska arv i och med tsunamin?

Sandström o Shimoyama: Det är mycket troligt men det vet vi först när upprensningen är klar

Carina Bergfeldt reporter: Tusen tack till Stefan och Akiko Shimoyama Sandström i Tokyo och till alla er som frågade frågor!

Aftonbladet