Dagens namn: Hilda, Hildur
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kan ta år att bygga upp igen

Sex experter om hur katastrofen i Japan påverkar oss:   Världsekonomin   Riskerna   Kärnkraftshaveriet

BARA SPILLROR KVAR En man tröstar sin hustru utanför deras förstörda hem i staden Watari. Återuppbyggnaden av Japan kan ta flera år enligt svenska experter.   BARA SPILLROR KVAR En man tröstar sin hustru utanför deras förstörda hem i staden Watari. Återuppbyggnaden av Japan kan ta flera år enligt svenska experter. Foto: AFP/JIJI PRESS

    Katastrofen i Japan sänder chockvågor över världen.

    Atomskräcken ökar, börserna rasar och hjälporganisationerna rustar.

    Här svarar experterna på effekterna globalt – och nära dig.

  PER BYSTEDT Utredare inom reaktorsäkerhet på Strålskyddsmyndigheten:

Varför kan japanerna inte bara spruta in vatten för att fylla upp ovanför bränslestavarna?

– Det är vad de ordinarie systemen ska göra, men problemet är att de inte fungerar. Japanerna försöker ansluta provisoriska kanaler med vatten in till reaktortanken, den består av två kärl inneslutna i varandra. Man får ansluta på ett ställe för att komma åt reaktortanken och på ett annat för att fylla på i reaktorinneslutningen.

Hur kan först kärnkraftverkets ström slås ut och sedan reservaggregatet?

– Det kan den göra om en tsunamivåg som är större än man någonsin tänkt sig dränker elektrisk utrustning och gör den obrukbar. Vi vet inte om något skadades i första skedet med skalvet eller om det fungerade tills vågen dränkte systemet.

Varför är inte alla världens experter i Fukushima och hjälper till?

– De skulle bara trampa på varandra. De som jobbar med detta på plats vet vad som behöver göras. De behöver reparera, sanera och mäta i det akuta skedet.

Få litar på att Tepco och japanska myndigheter berättar sanningen – litar ni på dem?

– Vad ska vi annars göra? Vi måste förlita oss på att de gör det som är bäst. Att vi inte får den information vi vill ha utifrån vårt skrivbords- och analysperspektiv ska vi inte kritisera i det här akuta skedet.

Vad är viktigast just nu?

– Det viktiga nu är fortfarande vattentäckning på reaktor 1, 2 och 3. Dessutom måste man vara extra noga med att hantera tvåan som har läckande inneslutning. Det är som en punktering, det ökar radioaktiviteten i anläggningen och ut ur byggnaden.

Hur farligt är detta för folk runt omkring?

– Blåser det mycket ut mot havet drabbar det inte folket. Blåser det tvärtom och regnar hamnar det i närområdet. Partiklar som trillar ner och avsätts i marken är besvärliga under långa tider.

Kan det radioaktiva utsläppet nå Sverige?

– Ja, i princip, men inte i någon farlig mängd. Det kommer små atomer flygande efter två veckor som kan vara mätbara med känsliga instrument.

Om utsläppet blir lika stort som i Tjernobyl, påverkar det Sverige då?

– Inte någonting. Det är så utspätt att det inte har någon praktisk konsekvens.

Finns det reaktorer nära Sverige som vi har anledning att oroa oss för?

– Nej. Det är bra kraftverk runt Östersjön. Alla kraftverk är okej, men det kan finnas förbättringsmöjligheter. Ignalina i Litauen höll inte måttet – det är stängt nu.  MAURO GOZZO Chefsekonom på expertrådet:Hur påverkar katastrofen japansk ekonomi och världsekonomin?

– Den japanska ekonomin, som redan har stort underskott, får känningar och det påverkar alla andra eftersom Japan är så stort. Det blir en nedgång initialt i världsekonomin, sedan sätter det fart och kan öka efterfrågan.

Påverkar det som händer i Japan Sveriges konjunktur?

– Japan är avlägset. Det som händer i Asien har inte haft så stor återbäring på vår ekonomi. Det som händer i USA får alltid stora konsekvenser och påverkar stämningsläget.  CECILIA HERMANSSON Chefsekonom på Swedbank:

Hur påverkas boräntorna i Sverige?

– Det som möjligen kan påverka svenska hushåll är att Japanbörsen och andra börser faller. Det är egentligen inga experter – inte ens Riksbanken – som kan säga hur katastrofen påverkar räntorna och bolånen i förlängningen.

Varför föll Tokyobörsen med 11 procent i måndags?

– Det är så otroligt stor osäkerhet. Börsen reagerar mycket utifrån osäkerhet och rädsla.

Kan katastrofen på längre sikt få positiva effekter på Japans ekonomi?

– Det handlar om att man jämnar ut tillväxten och får ökad efterfrågan senare när man bygger upp landet. Först krymper produktionen och sedan ökar den mer än man har tappat. Men det kan ta tid.

Kan jordskalvet dra nya svenska företag till Japan?

– Ja, man tänka sig att byggsektorn, infrastrukturföretag och olika typer av experter inom återuppbyggnad efterfrågas.  CLAES CARLING Vid myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

Hur lång tid tar det att bygga upp Japan igen?

– Det kan ta åratal.

Vilka resurser bidrar Sverige med i räddningsarbetet?

– Vi bidrar med en samordningsexpert som ska göra behovsbedömningar på plats och koordinera inkommande internationell hjälp.  OLA WESTBERG Presstalesman på Energimyndigheten:Kan elpriset stiga på grund av kärnkraftsolyckan?

– Händelserna i Asien får inte så direkta konsekvenser för elpriset i Sverige.

  REYNIR BÖDVARSSON Seismolog:Kan vi i Norden drabbas av tsunamier?

– Ja, för 7 000 år sedan var det en tsunami i Atlanten på grund av jordskred på havsbottnen. Men sannolikheten är väldigt liten, vi har inte stora jordbävningar här.

Stämmer det att Japan har flyttat sig två meter?

– Ja, delar av Japan har flyttat sig 2,4 meter. Det blir alltid en sådan här förflyttning vid stora jordbävningar.

Hur stor var denna tsunami jämfört med Indiska oceanen 2004?

– I de värst drabbade områdena var den lika svår, men vi har förhoppningsvis mycket färre skadade. Dels på grund av hur kusten ser ut, i Aceh-provinsen är det väldigt låglänt, och dels för att områdena inte är lika stora.

Hur är Richterskalan uppbyggd?

– Varje enhet innebär 30 gånger högre energi. En jordbävning på 9 är alltså 30 gånger större än en jordbävning på 8.Sammanställning: Anna Alexandersson

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet