”De som jobbar är hjältar”

NYHETER

De som jobbar direkt med kylningen i Fukushima 1 har nu väldigt korta skift.

– De som jobbar med högsta stråldosen just nu är hjältar, inte bara på grund av strålningen utan också sprängrisken, säger Lembit Sihver, professor i kärnteknik.

Lembit Sihver, professor i kärnteknik vid Chalmers, kom hem under tisdagen efter några månaders arbete i Japan. Foto: Chalmers

Det är en ganska trött Lembit Sihver som svarar i telefon på onsdagskvällen. Han kom hem från Japan i går och har inte riktigt sovit ikapp sig; innan han lämnade landet skrev han en rapport om olyckan och utsläppet. Sihver brukar varje år åka till landet för att jobba på ett japanskt institut för strålningsforskning. Det har han gjort sedan början av 1990-talet.

Åkte hem till Sverige tidigare

Fyra månader skulle han egentligen vara i Japan. Men nu blev hemfärden tidigarelagd.

– Jag åkte hem två veckor tidigare. Jag fick rekommendationer om att situationen skulle bli värre så kunde det bli svårt att flyga ut ur Tokyo, berättar Lembit Sihver. Det är svårt att jobba just nu eftersom elen är avstängd delar av dagen, internet ligger nere några timmar om dagen och det är brist på mat med mera.

Men han funderade först på om han skulle åka till Fukushima och hjälpa till att mäta strålning på människor som bor i närområdet. Senast för några år sedan var han i området och undervisade. Någon kontakt med tidigare kollegor har han inte haft utan påpekar att de har fullt upp med att säkra reaktorerna.

Entimmesskift närmast reaktorerna

Enligt Lembit Sihver kan de som jobbar direkt med själva kylningen av reaktorerna köra kortare skift än normalt. Därefter bör det bytas av. Det är allra närmast som det är som farligast på grund av strålning och explosionsrisker.

– Det viktigt att man har skyddskläder och gasmasker, säger Sihver. Huvudsaken är att man inte andas in det eller får in det i munnen.

Förödelse - men inte på grund av kärnkraft

Han vill också betona att det som skett hittills i anläggningarna i Fukushima i sig inte orsakat någon katastrof.

– Vi diskuterar en kärnkraftolycka som inte har lett till ett enda dödsfall, säger Lemit Sihver. Men tsunamin och jordbävningen har skapat otrolig förödelse. Att naturen är aggressiv där är man medveten om i Japan men det finns en beredskap.