Följ utvecklingen i Japan – direkt

FAKTA

Återkommande frågor

Kan det här påverka Sverige?

Flera experter som tidningen varit i kontakt med säger att strålningen, om det blir ett större utsläpp, inte kommer att få några praktiska konsekvenser för Sverige. Innan den når Sverige har den blivit så utspädd.

Vad gör man vid kärnkraftsanläggningen?

Japanska företaget Tepco, som driver anläggningen, gick under torsdagen ut med att man fortsätter spruta vatten över reaktorerna. Man försöker också hitta sätt att lösa strömförsörjningen till kylanläggningen.

Var ska svenskar i Japan vända sig?

Svenska ambassaden i Tokya uppdaterar råd och anvisningar på http://swedenabroad.com/Page____51035.aspx. Ett twitter- (http://twitter.com/#!/EmbSweTokyo) och facebook-konto (http://www.facebook.com/#!/EmbassyofSwedenTokyo) har också öppnats.
Akuta frågor kan skickas till [email protected] Det går också att ringa 03)5562-5050 klockan 9.00-17.30 lokal tid eller jourtelefonen 090-3139-6005. Svenskar på plats och personer med anhöriga i landet som är oroliga kan kontakta UD:s konsulära enhet, telefon +46 (0)8 405 10 00.

Hur många svenskar finns i Japan i nuläget?

UD har tidigare uppskattat antalet svenskar i Japan till cirka 2000 men förmodar att den siffran sjunkit senaste dagarna.

NYHETER

Skräcken i Japan ökar nu för vad som kan komma att hända vid kärnkraftverket Fukushima.

Tusentals utländska medborgare försöker nu fly ut ur landet samtidigt som helikoptrar vattenbombar reaktorerna för att försöka kyla ner dem.

Aftonbladets reporter bevakar läget i Japan minut för minut – här ger vi dig de senaste nyheterna och svarar på dina frågor.