Barnen väntar på att bli hämtade

I ett klassrum i Ishinomaki sitter 30 barn och väntar på att deras saknade föräldrar ska hämta hem dem

Foto: AP
”JAG VÄNTAR” Toshihito Aisawa, 9, saknar sina föräldrar. De har varit försvunna sen i fredags då tsunamin slog in över Ishinomaki. På hans skylt står: ”Jag kommer klockan 11 i morgon, så snälla vänta på mig. Jag kommer igen i morgon.”
NYHETER

De vinkade av sina föräldrar för att gå till skolan.

Men ingen kom och hämtade dem.

Nu sitter 30 barn och väntar på att deras saknade mammor och pappor ska hämta dem efter att tsunamin slog till mot staden Ishinomaki för en vecka sedan.

Förödelsen efter jordbävningen och tsunamin för en vecka sedan växer i omfång. I dag uppdaterades dödssiffran till drygt 6 000 personer, och 10 000 saknade.

Och från staden Ishinomaki 50 mil norr om Sendai på östkusten kom i dag en hjärtskärande historia.

Väntar och väntar

I ett klassrum på en av stadens grundskolor sitter 30 barn och väntar på att deras föräldrar ska komma och hämta dem.

– Tsunamin kom precis när föräldrarna till mellanstadiebarnen skulle komma och hämta sina barn. Vi samlade ihop barnen och tog dem till säkerhet i skolan, säger idrottsläraren till Daily Mail.

Men föräldrarna kom aldrig. Och lärarna befarar det värsta.

Hålls avskiljda

I en vecka har barnen nu suttit tysta och stilla i klassrummet och väntat. En skarp kontrast till ljudet från lekande barn ute i korridoren vars föräldrar överlevt och tagit sin tillflykt till skolan.

Lärarna har förbjudit reportrar och andra att prata med de ensamma eleverna.

Skolpersonalen tror att till och med en dörr som öppnas kan väcka en falsk förhoppning hos barnen att någon kommer för hämta dem.

Men flera av lärarna tror att många av eleverna ändå vet att deras mammor och pappor finns bland dödsoffren, men de vill inte erkänna det.

10 000 saknas

160 000 personer bodde i Ishinomaki när tsunamin slog till. 425 personer har bekräftats döda och 1 693 saknas.

Men det är mycket svårt att få en överblick av skadorna i staden. Enligt borgmästaren kan så många som 10 000 personer ha omkommit.