Få svenskar evakuerade

Familjen Larsson: ”Vi funderade länge innan vi bestämde oss”

Foto: Vinai Dithajohn
Josef Larsson, Eva-Maria Larsson och Hans Larsson på flygplatsen Suvarnabhumi Airport.
NYHETER

BANGKOK. Familjen Larsson från Nyköping fanns bland det fåtal svenskar som nappat på UD:s erbjudande om att lämna Japan till rabatterat pris.

– Vi funderade länge innan vi bestämde oss. Det som avgjorde var ett antal oroliga telefonsamtal hemifrån. Nu känns det bra, trots allt. Men hur det blir framöver med vår hemresa är oklart ännu så länge. Vår returbiljett går från Osaka, men vi hoppas på en annan lösning, säger Hans Larsson.

Linus Talltjärn togs emot av Britta Ohlzon från Svenska Kyrkan.

Tillsammans med sin fru Eva-Maria, sonen Josef och hans flickvän Tina Palm kom han till Bangkok på lördagen med ett specialchartat SAS-plan från Tokyo. De möttes av personal från svenska ambassaden som tillsammans med SAS, Svenska kyrkan och lokala sjukvårdare satt upp ett hjälpcenter på flygplatsen Suvarnabhumi.

Bara 14 stycken

Centret var dimensionerat för att kunna ta emot ett fullsatt plan med evakuerade svenskar. Nu kom enbart 14, fyra av dem klarade sig dessutom på egen hand efter landningen.

– Vi vet inte riktigt varför inte fler svenskar ville lämna Japan, säger Per-Anders Andersson som är administrativ chef på svenska ambassaden i Bangkok.

Aftonbladet har pratat med flera av de svenskar som väljer att stanna kvar i Japan. Förklaringen till deras beslut är enkel:

– Många har bott här under lång tid och avvecklat allt i Sverige. Vad ska vi åka tillbaka till? Här har vi släkt, vänner, bostäder och jobb. En del driver egna företag. Det kan man inte bara lämna hur som helst. Flera svenskar i Tokyo som känner sig oroliga har i stället provisoriskt flyttat till släktingar söderut, säger en svensk på plats i Japan.

Hans och Eva-Maria Larsson reste till Japan för att hälsa på sin son Josef som pluggar teknisk fysik i Kyoto, flickvännen Tina Palm läser språk. Föräldrarna hann vara knappt en vecka i landet innan jordbävningen kom. Planerna på att resa runt i landet under skolornas vårlov inställdes. Nu flög alla fyra till Thailand för att semestra.

Plågande oro

Linus Talltjärn från Eskilstuna har tidigare pluggat under flera år i Tokyo. Nu var han tillbaka för att hälsa på flickvännen Eri. Men han tog chansen att åka hem igen med ett billigt SAS-plan.

– Nu satsar vi både på att Eri ska komma till Sverige snarast möjligt och bo hos mig, berättar han och tuggar samtidigt på en kanelbulle från svenska kyrkan.

Bland dem som evakuerades under lördagen fanns en familj från södra Sverige. De har två små barn och vill vara anonyma. På plats i Bangkok brast det för mamman som är japanska. Hon grät av oro för att ha tvingats lämna sina egna föräldrar kvar i Japan.

Samtliga svenskar som kom från Japan undersöktes med detektorer som skannade efter radioaktivitetet. Några förhöjda värden upptäcktes dock inte. SAS ska nu tillsammans med UD utvärdera kostnaden för evakueringen. Notan betalas av svenska regeringen.