Fukushimaarbetare mystiskt död

Hade varit utsatt för strålning på 0,17 millisievert – gränsen ligger på 5,0

NYHETER

Situationen på det havererade Fukushima blir allt mer allvarlig.

I natt dog en arbetare i 60-årsåldern mystiskt på kärnkraftverket.

Radioaktiviteten var långt under den säkerhetsgräns kärnkraftsbolaget satt upp.

Den 60-årige mannen jobbade med att försöka stoppa den omfattande härdsmälta som upptäcktes på Fukushima i Japan i veckan.

Mannen hittades medvetslös av kollegor och fördes direkt till sjukhus, där han förklarades död.  

Enligt bolaget som äger kärnkraftsverket – Tepco – har man uppmätt strålning på 0,17 millisievert där mannen jobbade. Det är långt under den säkerhetsgräns på 5 millisievert bolaget satt upp.

Hanterade motorsågar

– Ingen radioaktivitet uppmättes på mannen och det fanns inga tecken på skador på kroppen, säger Taichi Okazaki, Tepcos talesman till nyhetsbyrån AFP.

Vad mannen avled av är fortfarande oklart.

Enligt AFP hanterade arbetaren motorsågar med en kollega i en anläggning för behandling av förorenat vatten som släpps ut från anläggningens havererade reaktorer.

I går meddelade Tepco att man för första gången på den flera månader långa kärnkraftskatastrofen upptäckt en partiell härdsmälta i en reaktor 1. Bränslet hade smält, fallit till botten och bränt hål i reaktorn.

Och vid ett annat kärnkraftverk i Japan – Hamaoka – stängdes på lördagen en reaktor efter rädsla för nya skalv.

Hamaoka är byggd nära en förkastningsspricka omkring 20 mil från Tokyo, och kan drabbas av samma problem som Fukushima vid jordbävningar.

Nytt skalv skakade Japan

Ett nytt kraftigt jordskalv skakade Japan i morse med en magnitud på 6,2, uppger den geologiska institutionen USGS i USA. Skalvet var på nära fyra mils djup, sex mil nordost om staden Iwaki längs Japans Stillahavskust.

Det finns inga rapporter om skadade människor och ingen tsunamivarning utfärdades.

Siffran över döda och saknade efter det kraftiga jordskalvet och den efterföljande tsunamin i mars uppgår nu till 24 525 personer. 

ARTIKELN HANDLAR OM