Så ska 350 miljoner kineser sluta röka

Lagom till OS tvingas de fimpa

NYHETER

Det bor 350 miljoner rökare i Kina.

Men nu ska de tvingas fimpa.

Lagom till OS.

Foto: AP
Nu vill regimen att 350 miljoner kineser sluta röka.

De två unga männen hade inte hunnit sätta sig ner innan de tände sin första cigarett på den lilla kantonesiska restaurangen Lihao i Peking. Men det lät plötsligt väldigt annorlunda mot vad det brukar.

– Ursäkta mina herrar, men det är en sak jag skulle vilja diskutera med er, sa servitrisen försynt.

– Jag undrar om det vore möjligt för er att inte röka här då vi har barn i restaurangen för tillfället. Sen vet ni kanske också att det kommer införas nya rökförbund i Peking från den 1 maj.

Det är nya tider för rökarna i Kina, åtminstone i Peking.

Och det är på tiden.

Fler som röker än inte

Kina är världens värsta land vad gäller rökning. Var tredje av världens rökare bor i Kina, totalt 350 miljoner. Bland vuxna kinesiska män är det fler som röker än som inte röker.

Kineser har en tendens att röka precis över allt: I taxibilar, på sjukhus, i väntsalar, på bussen, på kontoret och framför allt på restauranger. Det är därför inte så överraskande att en miljon kineser dör varje år på grund av rökning, lika många som i ett helt Stor-Stockholm. År 2020 beräknas siffran ha stigit till två miljoner.

Rökfritt OS

Men det är inte bara de 350 miljoner rökarnas hälsa som står på spel. Kinesiska myndigheterna beräknar att ytterligare 540 miljoner kineser är utsatta för passiv rökning.

Och sen är det förstås OS. När det nya rökförbundet införs den 1 maj är det exakt 100 dagar kvar till OS – och värdlandet Kina har lova att arrangera ett rökfritt OS.

Rökförbudet införs på en rad offentliga platser i Peking. Det blir rökförbud i väntsalar, på skolor, flygplatser, sjukhus, museum, biografer, buss- och på alla statliga eller offentliga kontor.

"Det är första gången som ett förbud införs på kontor", säger Rao Yingsheng, på Pekings lokala hälsoministerium, till nyhetsbyrån Xinhua.

”Rökpoliser”

Redan i höstas förbjöds rökning dessutom i taxi-bilar. Men viktigast av allt - flera myndighetspersoner uppger att de nya reglerna i Peking bara är första steget på en helt ny rök-policy för Kina. Nästa år tror man att hela den nationella rök-lagstiftningen kommer att skrivas om.

100 000 "rökpoliser" ska säkra att nya förbudet efterföljs i Peking, anställda på hotell och kontor får det som en extra arbetsuppgift. Men de har ingen möjlighet att utdöma böter, bara att snällt be folk fimpa.

Tills för några veckor sedan skulle rökförbudet även gälla alla restauranger och pubar, men det förslaget togs tillbaka i sista stund. Det nya förslaget hade skickats ut till 40 000 restauranger i Peking - men fick snabbt mothugg.

"De flesta bara struntar i det, folk bara undviker frågan här. Det är väldigt svårt att kontrollera och förbjuda rökning i Kina", säger Feng Alian, expert på Pekings hälsoförebyggande center, till China Health Times.

Nu finns bara en uppmaning kvar om att erbjuda rökfria avdelningar på restauranger, ingenting om att restaurangerna straffas om de inte gör det. Många menar att de nya reglerna därför blir tandlösa. När jag frågade personalen på restaurang Jingzun Kaoya, en restaurang med 250 sittplaster och specialiserad på Peking-anka, om det nya rökbestämmelserna tittade de bara frågande på mig.

"Rökförbud? Det har vi inte hört någonting om. Det tror jag inte. Vi har ingen rökfri avdelning här".