Väntat att Axmyr släpps

KOLUMNISTER

Livstidsstraffet kan vid en första anblick te sig förvirrande.

Varför omvandlas Leif Axmyrs dom till 51 års fängelse - när massmördaren Mattias Flink fick 30?

Att Örebro tingsrätt i dag omvandlade dubbelmördarens livstidsstraff till ett tidsbestämt förvånar inte. Han har suttit inlåst i 31 år, längre än någon annan i svenskt fängelse.

Under förhandlingen för några veckor sedan protesterade åklagare Gunnar Brodin halvhjärtat, men medgav i sin plädering att mycket talade för att domstolen skulle gå på Axmyrs linje.

Redan för tre år sedan omvandlade tingsrätten livstidsstraffet, men det beslutet revs upp av hovrätten, som ansåg att risken för återfall i grov brottslighet var för hög.

Det är ingen oviktig aspekt. Samhället måste skydda befolkningen från dokumenterat livsfarliga personer. Vi vill inte ha mördare som springer runt vind för våg.

Vad har då hänt sedan 2010 som gör att åklagaren har bestämt sig för att inte överklaga?

En hel del. Axmyr har, om inte annat, blivit äldre. Han fyller 75 år i morgon och har förhoppningsvis blivit tillräckligt mogen och klok för att undvika att ställa till med nytt jävulskap.

Dessutom har han fått diagnosen bipolär, en sjukdom som kan medicineras. Att lida av denna psykiska sjukdom gör sannerligen inte en människa till mördare, men i denne mans fall kan det vara en av förklaringarna till begångna våldsamheter genom åren.

Helt riskfritt är det nu inte att släppa honom. Att Axmyr under sammanlagt nio timmars permission på 31 år har skött sig säger inte mycket. Och såväl Kriminalvården som Rättsmedicinalverket anser att sannolikheten för återfall är, som det heter, medelhög.

Sanningen är att Örebro tingsrätt inte har en aning om hur det kommer att gå för Axmyr. Men det är inte humant att hålla honom inlåst längre. Dagens beslut, som innefattar en utslussning på tre år, är det enda rimliga.

Och att en person som har mördat två personer döms till ett 21 år längre straff än en som sköt ihjäl sju är inte så märkligt som det kanske ter sig.

Axmyr var dömd för grov brottslighet redan innan han under en permission 1982 slog ihjäl sin före detta flickvän och hennes nye pojkvän. Mattias Flink var ostraffad då han en vacker sommarnatt 1994 vandrade ut i Falun med sitt automatgevär.

Skillnaden är inte oväsentlig. Den säger oss någonting om hur nära dessa två män har till våld.

Flink har dessutom varit en mönsterfånge, vilket knappast är fallet med Axmyr. Tvärtom, denne har begått nya brott och flera gånger grovt misskött sig. En viktig omständighet då alla nådeansökningar genom åren har avslagits.

De senaste åren har, noterar tingsrätten, 74-åringen dock skött sig. Ett vredesutbrott som inte bedömdes som hotfullt är det enda som har noterats.

Att straffet bestäms till 51 års fängelse säger egentligen ingenting om hur tingsrätten ser på morden. Straffet är i praktiken avtjänat, men efter drygt tre decenniers inlåsning behöver Axmyr tre års utslussning för att klara sig.

Och vi ska komma ihåg att även Flink avtjänar ett osedvanligt långt straff. Högsta domstolen har bestämt att praxis för livstidsdömda mördare ska ligga på 18, 21 eller 24 år.

Men undantagsvis är brotten så allvarliga att straffen måste bli längre.  

ARTIKELN HANDLAR OM