Mejla

Lena Mellin

Hultin kommer inte att skåla en gång till

Publicerad:

KOLUMNISTER

Skolkoncernen JB:s vd Anders Hultin har förmodligen gjort seriösa skolföretagare den största otjänsten hittills.

Hans företag har gått i konkurs, elever saknar utbildningsplatser men själv firar han med en flaska hutlöst dyrt vin.

Axcel är en dansk riskkapitalfond som för tre år sedan köpte 92 procent av aktierna i det som började som skolkoncernen John Bauer, numera JB Education.

Nu har koncernen gått i konkurs, 14 500 elever i grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen tvingas antingen byta skola eller vet inte var de ska fortsätta sina studier i höst.

Det är den första större friskolekoncernen som går i konkurs och man skulle kunna tänka sig att ledningen klädde sig säck och aska och djupt beklagade det inträffade.

Lade upp bild på Facebook

Men det gör inte vd Anders Hultin. Mitt under nedläggningen lade han i stället upp en bild på en öppnad presentflaska vin värd nästan 800 kronor på Facebook. Bilden ackompanjerades av orden ”Because I´m worth it” (för att jag är värd det).

Vadå värd? Snarare är det så att JB Educations elever och lärare hade varit värda en mer seriös inställning från företagets ledning. Det må ha varit hur jobbigt som helst för Anders Hultin att konkursa företaget. Men han var inte den enda som tyckte det jobbigt, långt därifrån.

I samband med konkursansökan sade samme Hultin att den var ”den sista, formella knorren på avvecklingsprocessen”.

Vadå knorr? Anders Hultin är sannolikt ganska ensam om att tycka att en konkursansökan är synonymt med det lilla extra, en knorr på tillvaron. Det verkar i alla fall varken eleverna eller de 1 400 anställda i koncernen anse.

Lättsinnig inställning

Med sin svindyra vinflaska och sin uppseendeväckande lättsinniga inställning till konkursens konsekvenser har Anders Hultin sannolikt gjort sina seriösa kollegor, skolföretagare med ambitioner en riktigt rejäl otjänst.

Privata, skattefinansierade alternativ i den offentliga sektorn har gått från att rosas i debatten (valfrihet och stimulerande konkurrens) till att bli något som närmast liknar slagpåsar (bristande kvalité, riskkapitalister utan långsiktiga ambitioner.)

Sex av riksdagens partier på båda sidor om blockgränsen kom för ett par veckor sedan överens om att skärpa reglerna för friskolorna. Ägarna ska bland annat bevisa att de är långsiktiga och seriösa, det vill säga precis det som JB Education inte har varit.

För ambitiösa skolföretagare är det nog tur att överenskommelsen redan är gjord. Annars kan det hända att den beskurit skolföretagens handlingsfrihet ytterligare.

Skålar inte en gång till

Lika förbluffande som Hultins eget Facebookinlägg är en del av kommentarerna. Att han är väl värd en slurk ur 800-kronorsflaskan efter vedermödorna med JB-konkursen instämmer bland andra finansminister Anders Borgs fru, förra kulturministern Cecilia Stegö Chil´o (M) och ordföranden i friskolornas riksförbund Mikaela Valtersson, tidigare ekonomisk talesperson (MP), i.

Vad styrelseordföranden i svenska Axcel, Lars Westerberg tycker är oklart. Han har inte uttalat sig. Westerberg har varit vd i bland annat Autoliv och Gränges, ordförande i Vattenfall och är ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademin. Och bror till riksdagens talman Per Westerberg (M).

Fler konkurser i sikte? Anders Hultin kommer inte att skåla en gång till.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN