Mejla

Lena Mellin

SD – vi behöver mer integration

Publicerad:
Uppdaterad:

Tyvärr, Jimmie Åkesson, dina lösningar håller inte.

För att klara framtidens utmaningar behöver Sverige inte mindre integration. Vi behöver mer.

Plus en del annat.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Efter valet tillsatte ­regeringen Framtidskommissionen med uppgift att ringa in Sveriges största utmaningar på lång sikt. För ett par veckor sedan publicerades skräckrapporten ”Försörjningskvoten i olika delar av Sverige – scenarier till år 2050”.

Ruskigt innehåll

Titeln är inte så fantasieggande. Men innehållet är desto ruskigare och borde studeras i detalj av Sverigedemokraternas ledning.

Allt fler blir riktigt gamla. Det betyder att de som är i yrkesverksam ­ålder ska försörja fler än i dag, inte bara gamla utan också unga (men de ökar inte lika snabbt).

Problemet är inte svenskt. Tvärtom är det ovanligt lindrigt här, medianåldern kommer att öka med 2,7 till 43 år 2010 och då vara en av Europas allra lägsta. I Tyskland kommer befolkningen under samma tid minska med 15 miljoner eftersom det föds för få barn.

Ni ser, politisk dynamit om man någonsin sett den.

Dra in mer per person

I dag består Sveriges befolkning av 9,5 miljoner människor och försörjningskvoten är drygt 0,7. Varje individ mellan 20 och 64 år försörjer alltså ytterligare en tvåtredjedels person.

Om mindre än fyrtio år, 2050, kommer Sverige ha 11,3 miljoner invånare. Försörjningskvoten kommer då att vara nästan 0,9. Alla i yrkesverksam ålder kommer att tvingas se till att de drar in pengar till ­ytterligare en person.

Skillnaden kan förefalla ­liten och hanterlig. Om det inte vore för skillnaderna mellan olika regioner.

I sju län kommer försörjningskvoten ligga över ett. I Kalmar, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Norrbotten och på Gotland kommer varje yrkesarbetande ha ytterligare en person och lite till att försörja. Påfrestningarna på kommunernas ekonomi går knappast att föreställa sig.

Vilka lösningar?

Och nu över till det intressanta. Vad finns för lösningar? Det mest verkningsfulla är att börja jobba när vi är yngre än i dag och fortsätta jobba längre. Alltså ”jobba tills vi är 75” som Fredrik Reinfeldt rättframt ­uttryckte saken.

Det näst effektivaste är ”högre förvärvsgrad” bland utrikes födda. Alltså att de som flyttar hit integreras snabbare i samhället, skaffar sig jobb ­eller startar företag.

Vad sägs, Åkesson? Jag kan höra svaret. Att Sverigedemokraterna inte är emot att människor skapar sig en egen tillvaro här. SD är för assimilation, säger de. Det är integration de inte tycker om.

Men Sverigedemokraterna har ingen politik för assimilation, heller. Alltså har partiet inget svar på en av framtidens mest brännande ­frågor. Hur ska vi ha råd att ta hand om varandra när antalet åldringar ­exploderar?

Hur ska vi ha råd att ta hand om varandra när antalet ­åldringar ­exploderar?

1 av 4
Inget svar på framtidenSverige behöver mer integration för att klara framtida utmaningar, något som Jimmie Åkesson inte förstår.

5 saker att hålla koll på i veckan

Det kan inte bli värre

Försöken att få till stånd ett nytt globalt klimatavtal havererade i Köpenhamn 2009. På tisdag tas nya tag då världens länder samlas i Doha Qatar med Världsbankens varningar om att temperaturen kommer att höjas fyra grader ringande i öronen. Miljöminister Lena Ek (C) slutförhandlar.

Ett spännande nyval

På fredag går Rumänien till nyval. En av orsakerna är en konflikt mellan presidenten och premiärministern om vem som ska representera landet vid EU:s toppmöten. Premiärministern ville gärna, men konstitutionsdomstolen anser att det är presidenten. Konflikten orsakade djupa sår.

Årets bokfest och pris

Inte bara kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth undrar, ytterst få vet innan de förseglade breven bryts på Augustgalan där Sveriges näst finaste bokpris, efter Nobelpriset, delas ut i morgon. Nominerad i fackboksklassen är Aftonbladets Katrine Kielos med ”Det enda könet”.

Grillfest utan dippsås

Ett par, tre gånger per ­termin är det statsministerns ­frågestund i riksdagen. På torsdag är det årets sista. En högtidsstund för oppositionen som får gå i närkamp med Fredrik Reinfeldt. För andra är den, tyvärr, mindre intressant. Mer tuppfäktning än innehåll om man säger så.

Förgiftades hennes man?

Envisa uppgifter gör gällande att PLO:s avlidne ledare Yassir Arafat förgiftades av ­radioaktivt polonium, som i andra sammanhang använts för att döda. I morgon anländer franska experter till Ramallah för att undersöka hans kvarlevor. Undersökningen välsignas av hustrun Suha.

Zlatan har gett upphov till ett nyord på franska som betyder att imponera, visar framfötter, vara duktig

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN