Mejla

Ingalill Mosander

Oförglömlig historia i nyutgåva

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingalill tipsar om de fyra bästa böckerna just nu

Den afrikanska farmen

Karen Blixen

Forum

Nyutgåva av en oförglömlig historia som fascinerat generation efter generation. Den handlar om danska författaren Karen Blixens sjutton år i Kenya. Som 29-åring flyttade hon till foten av berget Ngong och drev en kaffeplantage.

Hon skildrar ett liv med exceptionella människor, dramatiska kärleksupplevelser, hårt arbete, safaris och fester. Ett liv som gjort för en Hollywoodfilm och det blev det också med Meryl Streep och Robert Redford.

Gale

Karl Eder

Natur&Kultur

Blotta tanken att segla över Atlanten i en liten, bräcklig farkost ger mig kalla kårar. Alla ser det inte så. Huvudpersonen trodde det skulle bli ett välkommet avbrott i vardagslunken när han mönstrade på en båt på Teneriffa för en seglats till en ö i Västindien.

De fyra ombord var främlingar för varandra och äventyret utvecklades till en mardrömslik katastrof. En välskriven, psykologisk thriller, baserad på självupplevda händelser.

Pom och Pim

Lena och Olof Landström

Lilla Piratförlaget

Underfundigt och roligt om Pom, en liten pojke som går ut på promenad med sitt leksaksdjur Pim. Men så snavar han över en sten och slår sig. Vilken otur! Fast på marken ligger en peng. Vilken tur! Pom springer till kiosken och köper en stor glasstrut, så stor att han får ont i magen. Vilken otur!

Och så där håller det på till det fantasifulla slutet då en trasig ballong förvandlas till..., nej, det ska jag inte avslöja. Perfekt läsning för våra allra minsta: 0-3 år.

Förrädare

Ola Larsmo

Bonniers

Stockholm under andra världskriget var en plats där spioner och agenter från olika länder och grupperingar samlades. Den nyblivna underrättelseofficeren Charlie Westerholm får i uppdrag att spana på flyktingar och utländska personer som väckt försvarsstabens intresse.

Men vem kan han lita på i sin egen organisation? En mästerligt konstruerad historia med samma klaustrofobiska, förtätade stämning som i en roman av le Carré.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN