Mejla

Lena Mellin

Löfven är inte bättre än Trump

KOLUMNISTER

Är verkligen Stefan Löfven lika dålig för Sverige som Donald Trump är för USA?

Ja, det tycker svenska folket enligt en färsk undersökning från Aftonbladet/Inizio.

I slutet av förra året lät tidningen Washington Post undersöka vad amerikanska folket tycker om läget och utvecklingen i landet och om hur året varit för president Donald Trump.

Inizios analyschef Karin Nelsson lät sig inspireras av undersökningen och ställde samma frågor till de svenska väljarna. Eftersom det är två olika undersökningar ska man inte jämföra dem rakt av.

Resultatet är överraskande. Det visar att svenskarna är ungefär lika negativa, eller positiva, som amerikanarna. Något som från den svenska horisonten är i det närmaste obegripligt.

Vi har exempelvis en statsminister som inte vräker ur sig otidigheter eller rena falsarier på Twitter. Det har USA en president som gör.

• 43 procent tycker att 2017 överlag var ett bra år för Sverige. 40 procent av amerikanarna tycker samma sak.

• 65 procent anser att det nyligen avslutade året har varit bra för dem själva. Siffran i USA är 68 procent.

• 60 procent tycker att 2017 var ett bra år för svensk ekonomi. I USA tyckte 62 procent detsamma om den amerikanska ekonomin.

• 33 procent anser att det gångna året var bra för Stefan Löfven. 37 procent (!) i USA tycker att det var att bra år för Donald Trump.

• 32 procent tycker att Sveriges roll i världen varit bra. 34 procent i USA tycker detsamma om den amerikanska insatsen på det globala planet.

• 35 procent anser att kvaliteten på mediernas nyhetsbevakning varit god. I USA tycker 37 procent samma sak.

I fem av de sex undersöka kategorierna är alltså amerikanarna mer nöjda med tillståndet och utvecklingen i landet än vi är här hemma.

Men tittar man på resultatet ur två andra synvinklar blir det något mindre nedslående för Stefan Löfven som regeringschef.

Skillnaderna mellan dem som är positiva och dem som är negativa är större i USA än i Sverige. Det innebär att polariseringen är större där än här. Vissa kan tycka att det vitaliserar både debatten och samhällsklimatet. Andra, exempelvis de flesta svenskar, upplever att mer nedtonade konfliktytor är trevligare.

I fallet Sverige är balansmåttet i tre fall positivt och i tre fall negativt. I det första fallet är det fler som är positiva än negativa, i det andra precis tvärtom.

I fallet USA är bilden dystrare. Bara i två av sex kategorierna är de nöjda fler än de missnöjda. Debattklimatet är alltså mer negativt laddat där än här.

Men överlag ser det alltså ut som om vi tycker att Stefan Löfven är en ungefär lika bra, eller lika dålig, ledare för landet som Donald Trump. Det förefaller märkligt, för att uttrycka sig milt.

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 644 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 27 december förra året och 3 januari 2018.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Inizio

Donald Trump

Stefan Löfven

USA

Sverige