Ingen ska åka till Afghanistan – utom flyktingbarn

Foto: TT NYHETSBYRÅN
KOLUMNISTER

Eftervärlden kan komma att döma oss hårt. Och då avser jag utvisningarna av ensamkommande flyktingbarn till Afghanistan.

Enligt Migrationsverkets färskaste statistik var 11 349 ensamkommande flyktingbarn inskrivna i mottagningssystemet den sista oktober förra året. Av dem kom 8 812 från Afghanistan.

Exakt hur många av dem som kommer att avvisas till Afghanistan är omöjligt att veta. Men i somras hade 83 procent av dem vars ärenden avgjorts dittills i år fått någon form uppehållstillstånd. För hela gruppen ensamkommande var siffran ett par månader senare 73 procent.

Afghanistan är ett farlig land. Sedan tolv år tillbaka avråder Utrikesdepartementet från alla resor till landet. Observera: alla.

Enligt UD finns risk för alla som vistas att drabbas av terror i hela landet. Jordbävning, torka och överstämningar är andra riskfaktorer.

Men det är också ett land som Sverige tycker att det är helt godtagbart att skicka tillbaka ensamkommande flyktingbarn till. Trots att de ibland inte ens har bott där utan i Iran och trots att det krävs ”ordnat mottagande” för att utvisa omyndiga asylsökande.

Förra året tog Rättsmedicinalverket, RMV, över åldersbedömningar av ensamkommande ungdomar. När Migrationsverket undrar hur gammal en asylsökande pojke eller flicka är röntgas visdomständerna och knäna undersöks med magnetkamera. Striktare regler för att få stanna gäller för dem som fyllt 18 än dem som är yngre.

Men i november slog Håkan Mörnstad larm om att RMV:s metoder kan vara otillförlitliga. Hans företag, Forodont, gjorde tidigare åldersbedömningarna men anlitas numera för ”second opinion”.

Forodont hade då undersökt 20 fall där RMV landat i att den asylsökande var äldre än 18 år. Företaget kom fram till att det var fel i 17 fall och korrekt i tre.

Ska man ha en ordning att människor kan utvisas till en mycket osäker, eller rentav livsfarlig, framtid på grundval av undersökningar som kan ge nästan vilket resultat som helst? Svaret borde vara nej.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer erkände för ett halvår sedan i debattartikel att säkerhetsläget i Afghanistan försämrats. Men att läget varierar mellan olika provinser vilket gör att en individuell prövning alltid krävs.

Sammanfattningsvis är Afghanistan för farligt att besöka, enligt UD. Men inte tillräckligt farlig för att en knapp femtedel av de ensamkommande flyktingbarnen med bakgrund i samma land kan utvisas dit.

Medge att utrymmet för eftervärden att döma oss hårt ser ut att finnas.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Ett årligt event
Den årliga konferensen Folk och försvar i Sälen inleds i dag. Mest prominente talare under de fyra dagarna är Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Flera partiledare är också på plats. Självklart den förre majoren Jan Björklund men också Stefan Löfven, Sjöstedt och Kristersson.
Valåret sparkar igång
Partiledarna möts i valårets första debatt i riksdagen redan på onsdag, mindre än åtta månader före själva valdagen. Men det mest spännande kommer inte vara valrörelsen utan det som kommer efter. Man kan tänka sig att valresultatet kommer att kräva okonventionella lösningar.
Juholt tillbaka i stan
Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson gör statsbesök i Sverige och hälsar på kungen under veckans två sista dagar. Med sig som sig bör följer Sveriges ambassadör i landet, förre S-ledaren Håkan Juholt. Senaste oroade han sig för att demokratin var på väg bort från Sverige.
Ingen profil än
Donald Trump tillträdde som president för exakt ett år sedan på lördag. Hustrun Melania har dock inte gått i Michele Obamas fotspår och skapat sig en egen plattform. Obama satsade på barns fetma och odlade grönsaker. Fru Trump har hittills mest gjort sig känd för att klä sig snyggt.
Nu är hon nog nervös
Om en vecka håller de tyska socialdemokraterna, SPD, kongress och bestämmer sig för om de ska bilda en ny koalition med Angela Merkels konservativa CDU. Beslutet kan bli avgörande om Merkel ska kunna vara förbundskansler i 16 år. Det har bara legendaren Helmut Kohl gjort tidigare.

Veckans citat

”Avtryckarknappen är alltid på mitt skrivbord”.
Kim Jong-Un, Nordkoreas diktator hotar med kärnvapenattack

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM